Bitki wieprzowe w sosie własnym
dwie małe wieprzowe polędwiczki - pokrojone na plastry i lekko rozbite
pół szklanki rosołu albo wody
dwie cebule - albo jedna duża
sól i pieprz do smaku
1 lub 2 suszone grzybki - niekoniecznie
trochę mąki
olej do smażenia
3-4 gałązki tymianku
Najpierw w garnku o grubym dnie podsmażyłam na oleju posiekaną cebulę - powinna zbrązowieć, ale trzeba uważać, by jej nie spalić. Na oddzielnej patelni podsmażyć na oleju polędwiczki lekko oprószone mąką.
Przesmażone polędwiczki przełożyłam na cebulę, dolałam rosołu, dorzuciłam grzybki, tymianek i dodałam soli oraz pieprzu do smaku.
Zagotowałam, zmniejszyłam moc i pod przykryciem dusiłam na bardzo małym ogniu około godziny. Polędwiczki muszą zmięknąć.
Idealnie pasują do tłuczonych ziemniaków, kaszy, np perłowej albo gryczanej. Ale z kluskami z dziurką też są bardzo smaczne.