Polędwiczki w sosie winno-cebulowym

Polędwiczki w sosie  winno-cebulowym

Dzisiaj proponuję kolejny pyszny przepis na słodką polędwiczkę. Tym razem będzie to polędwiczka nadziewana fantastycznym farszem z mięsa, płatków owsianych i musztardy. Do tego sos cebulowy na winie. Obiad palce lizać.

Zdjęcie - Polędwiczki w sosie  winno-cebulowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

Z polędwiczek odciąć końcówki, zmielić. Płatki namoczyć w gorącej wodzie. Odstawić aby wystygły. Polędwiczki rozciąć z boku wzdłuż i rozłożyć równy płat mięsa. Delikatnie rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Z namoczonych i odsączonych płatków, zmielonych końcówek, musztardy, zielonej pietruszki oraz łyżki oliwy przygotować farsz. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć farsz na mięsie, zrolować i spiąć wykałaczkami.

Na rozgrzanym na patelni tłuszczu obsmażyć rolady z każdej strony. Następnie obłożyć pokrojoną cebulą oraz czosnkiem i wlać wino. Przykryć i dusić 25 min. Po tym czasie polędwiczki wyjąć a sos dokładnie zmiksować. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów