Marynowany stek schabowy

Marynowany stek schabowy

Tradycyjny schabowy jest ok ale właśnie zaczął się weekend i to klepanie mięcha, moczenie w jajku, obtaczanie, smażenie…zajmuje czas, jest banalne i ostatecznie
kaloryczne:) W tym wypadku przygotowanie marynaty zajmuje 5 minut, odstawiamy na godzinę do lodówki a w tym czasie idziemy na spacer lub mamy inne zajęcia. Po tym czasie, smażenie zajmuje nam kolejne 5 minut. Potem nasze schabowe duszą się same 45 minut a my bierzemy np. relaksującą kąpiel lub sprzątamy chatę jak kto woli:) Podsumowując: robota na 10 minut, jak dla mnie rewelacja.

 

Zdjęcie - Marynowany stek schabowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  45 min. + 60 min. -marynowanie

Stopień trudności –  łatwy

 

Zdjęcie - Marynowany stek schabowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 4 plastry schabu z kością lub bez (wg uznania, wole bez)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z dwóch limonek lub jednej cytryny
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 średnie cebule
  • 1 ½ szklanki bulionu (może być woda)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
  2. do miski wlewamy sos sojowy i sok z limonki lub cytryny, wkładamy mięso,
    przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki,
  3. cebule kroimy w pół plasterki,
  4. rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, smażymy zamarynowane schabowe około 3-5 min. z każdej strony,
  5. następnie wlewamy pozostałą marynatę, dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem około 45 min.,
  6. 15 min. przed końcem duszenia dodajemy cebulę, brązowy cukier, sól i pieprz

 

Kategorie przepisów