Marynowany stek schabowy
Tradycyjny schabowy jest ok ale właśnie zaczął się weekend i to klepanie mięcha, moczenie w jajku, obtaczanie, smażenie…zajmuje czas, jest banalne i ostatecznie
kaloryczne:) W tym wypadku przygotowanie marynaty zajmuje 5 minut, odstawiamy na godzinę do lodówki a w tym czasie idziemy na spacer lub mamy inne zajęcia. Po tym czasie, smażenie zajmuje nam kolejne 5 minut. Potem nasze schabowe duszą się same 45 minut a my bierzemy np. relaksującą kąpiel lub sprzątamy chatę jak kto woli:) Podsumowując: robota na 10 minut, jak dla mnie rewelacja.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 45 min. + 60 min. -marynowanie
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 4 plastry schabu z kością lub bez (wg uznania, wole bez)
- 5 łyżek sosu sojowego
- sok z dwóch limonek lub jednej cytryny
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2 średnie cebule
- 1 ½ szklanki bulionu (może być woda)
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
- do miski wlewamy sos sojowy i sok z limonki lub cytryny, wkładamy mięso,
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki, - cebule kroimy w pół plasterki,
- rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, smażymy zamarynowane schabowe około 3-5 min. z każdej strony,
- następnie wlewamy pozostałą marynatę, dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem około 45 min.,
- 15 min. przed końcem duszenia dodajemy cebulę, brązowy cukier, sól i pieprz