Kurczak duszony w winie z fasolą

Kurczak duszony w winie z fasolą

Kiedy chcesz zrobić „szybki obiad” a przy tym mieć mało bałaganu to z pewnością ta propozycja Cię zainteresuje. Zamiast filetu z piersi kurczaka można użyć pałki
lub podudzia. Jeśli ktoś chce zrezygnować z wina w tym daniu to w zamian powinien dodać 150 ml wody lub bulionu.

 

Zdjęcie - Kurczak duszony w winie z fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2-3

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 250 ml bulionu
  • 200g białej fasoli z puszki
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 60 ml gęstej śmietany
  • sól morska, świeżo mielona
  • pieprz świeżo mielony
  • garść posiekanej natki pietruszki

 

Zdjęcie - Kurczak duszony w winie z fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy, osuszamy, kroimy wg uznania (u mnie grube plastry), doprawiamy solą i pieprzem,
  2. wszerokiej patelni z pokrywką rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor,
  3. następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i tymianek, smażymy 2 min. delikatnie mieszając,
  4. wlewamy wino, po chwili bulion, doprowadzamy  do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 20 minut,
  5. w połowie gotowania wrzucamy opłukaną fasolę i doprawiamy wszystko solą i pieprzem,
  6. na koniec  dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów