Kurczak duszony w winie z fasolą
Kiedy chcesz zrobić „szybki obiad” a przy tym mieć mało bałaganu to z pewnością ta propozycja Cię zainteresuje. Zamiast filetu z piersi kurczaka można użyć pałki
lub podudzia. Jeśli ktoś chce zrezygnować z wina w tym daniu to w zamian powinien dodać 150 ml wody lub bulionu.
Ilość porcji – 2-3
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 150 ml białego półwytrawnego wina
- 250 ml bulionu
- 200g białej fasoli z puszki
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 60 ml gęstej śmietany
- sól morska, świeżo mielona
- pieprz świeżo mielony
- garść posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy, osuszamy, kroimy wg uznania (u mnie grube plastry), doprawiamy solą i pieprzem,
- wszerokiej patelni z pokrywką rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor,
- następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i tymianek, smażymy 2 min. delikatnie mieszając,
- wlewamy wino, po chwili bulion, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 20 minut,
- w połowie gotowania wrzucamy opłukaną fasolę i doprawiamy wszystko solą i pieprzem,
- na koniec dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.