Zupę z ciecierzycy przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy.
To jeden z moich ulubionych przepisów na schabowe. Robiłam je już wiele razy, bo to naprawdę szybka i bezproblemowa potrawa. Przepis pochodzi z programu „Nigella Ekspresowo”, jednak zwykle trochę go modyfikuję.
Łopatka pieczona to propozycja na na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marnowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;)
Marynowanie mięsa pełni podwójną rolę. po pierwsze wzbogaca smak mięsa. Po drugie mięso kruszeje i jest soczyste. Są dwa sposoby marynowania: na sucho i mokro...
Prosty makaron z sosem porowym, inspirowany dietą South Beach. Żeby nie był tak zapychający, a jednocześnie miał w sobie więcej białka, dodałam do niego kurczaka. Potrawa ta zawiera duuużo błonnika, dlatego na długo zapewnia uczucie sytości. No i oczywiście – bardzo nam smakowała.
Przepis na ten omlet mam od 15 lat. Był hitem w jednej z modnych trójmiejskich restauracji. Jakie było moje zdziwienie, kiedy przepis na ten omlet znalazłem w jednym z portali, a jeszcze większe, że to ja sam podałem go już w 2004. Najwyższy czas go przypomnieć. Robi się go szybko, no i wegetarianie się ucieszą.
Aczma to nic innego jak gruzińska odmiana lasagne, popularna zwłaszcza w rejonie Adżarii. To prawdziwy raj dla podniebienia seromaniaków – między warstwami makaronowego ciasta znajduje się tylko i wyłącznie ser.
Kurczak yassa to narodowa potrawa Senegalu, a przy tym jedno z najbardziej znanych dań kuchni afrykańskiej. Szukając przepisu, spotkałam się z wieloma różnymi wersjami, jednak zawsze w skład wchodziło DUŻO cebuli, musztarda oraz... maggi lub przyprawa typu vegeta, które w tej części Afryki są ponoć bardzo popularne.
Potrawę przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale możemy tez eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Jednak prawdziwy Boeuf Stroganow powinien być przyrządzany właśnie z polędwicy wołowej.