Makaron z porem i kurczakiem

Makaron z porem i kurczakiem

Prosty makaron z sosem porowym, inspirowany dietą South Beach.  Żeby nie był tak zapychający, a jednocześnie miał w sobie więcej białka, dodałam do niego kurczaka. Potrawa ta zawiera duuużo błonnika, dlatego na długo zapewnia uczucie sytości. No i oczywiście – bardzo nam smakowała.


Zdjęcie - Makaron z porem i kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MAKARON Z POREM I KURCZAKIEM
(2 porcje)
160g makaronu razowego (np. penne),
2 małe pory (lub 1 duży),
200g filetu z piersi kurczaka,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (z lekkim czubkiem),
1 szklanka mleka,
odrobina gałki muszkatołowej,
szczypta tymianku,
sól i pieprz,
ulubiona przyprawa do kurczaka,
2 łyżki startego parmezanu

Pory oczyścić, pokroić w plasterki i opłukać na sitku.
Kurczaka doprawić wg uznania, wymieszać z łyżką oliwy i usmażyć już bez dodatku tłuszczu.
W rondlu lub na szerokiej patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy. Dodać mąkę i smażyć chwilę na małym ogniu, mieszając. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając trzepaczką i rozbijając grudki (jeśli mimo to grudki pozostaną, trzeba je rozbić blenderem). Zagotować – jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać trochę wody. Dodać pory i gotować około 7-10 minut. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną gałki i tymiankiem. Na koniec dodać usmażonego kurczaka.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem. Posypać parmezanem i od razu podawać.


(na podstawie przepisu z tej strony, z moimi zmianami)


Zdjęcie - Makaron z porem i kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów