Spaghetti z pietruszkowo-czosnkowym pesto na ostro
Makaron nie wymagający wielu wyszukanych składników (choć u mnie z ostrą papryczką był kłopot) - prosty, smaczny i ostry.
Składniki (2 porcje): ok. 200g pełnoziarnistego spaghetti, 3 ząbki czosnku, pół pęczka natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 ostrej, średniej wielkości, zielonej papryczki, świeżo mielona sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz + kilka listków pietruszki do przystrojenia, odrobina oliwy do podsmażania papryczki i czosnku
Myjemy pietruszkę, odkrawamy łodyżki i wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę i dwa pokrojone w plasterki ząbki czosnku, solimy i pieprzymy. Całość blendujemy.
W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty ząbek czosnku z drobno pokrojoną ostrą papryczką.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do garnka, dodajemy pietruszkowe pesto oraz podsmażony czosnek z papryką. Wszystko razem mieszamy. Podajemy ciepłe, możemy przyozdobić posiekaną natką pietruszki.