Takie pieczenie ciasteczek zawsze wprowadza mnie w świąteczny nastrój - zaczynam powoli czuć Święta. Są pyszne z dodatkiem żurawiny, amaretto i aromatem piernikowym oraz pięknie skórką cytrynową - to lubię.
Kolejne z moich eksperymentalnych.(...) Efekt okazał się naprawdę pyszny! Kruche, mocno owsiane i idealnie słodkie. Nie są to mega dietetyczne ciastka, ale na pewno zdrowsze niż tradycyjne kruche ciastka.
Nie każdy lubi pączki, czy też inne smażone słodkości. By jednak tłustoczwartkowej tradycji poniekąd stało się zadość, proponuję takie oto rogaliki. Drożdżowe, z marmoladą, lukrowane i bardzo puszyste, zupełnie jak pączki ! Tyle tylko, że pieczone i o innym kształcie.
Gdy się pieką cały dom pachnie wanilią i migdałami. Rewelacyjne połączenie smaków-słodkość przełamana leciutką kwaskowatością żurawiny i słonością pistacji. Gdyby zapach nie zdradzał, że właśnie się piekły to najchętniej schowałabym się w kącie i zjadła wszystkie sama rozkoszując się ich smakiem.
Mięciutkie ciasteczka cytrynowe z serem ricotta. Lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie, wręcz puszyste, w środku. Niezwykle delikatne w smaku i strukturze przez ricottę. Zupełnie nietypowe w porównaniu do tych klasycznych-kruchych. Powiedzmy, że balansują gdzieś między ciasteczkami a babeczkami.
Widziałam gdzieś kiedyś przepisy na ciasteczka z mleka i otrąb. Niestety nie umiem ich znaleźć, więc metodą prób i błędów wymyśliłam na nie własny sposób. Ciasteczka piekłam z myślą o moich koleżankach na diecie
Jeżeli jesteście na diecie - nie polecam Wam robienia tych muffinek. Niebezpiecznie uzależniają i zostają zjedzone w całości jeszcze tego samego dnia! :) (...) Biała i ciemna czekolada świetnie się uzupełniają, a kwaskowate wiśnie wieńczą całość.
Miłośniczką chałwy jestem od urodzenia. Nie potrafię przejść obok niej obojętnie. Ostatnio w sklepie wpadła mi w ręce i już jej nie wypuściłam. Powędrowała prosto do koszyka;)
Pierwsze zjadłam jeszcze ciepłe, ale muszę przyznać, że po wystygnięciu są jeszcze lepsze - chrupkie z wierzchu, cudownie ciągnące w środku. Obłędnie czekoladowe (...), mini wersje popularnego brownie. Mięta jest wyraźnie wyczuwalna, nabiera mocy każdego dnia leżakowania.
To wyjątkowo ładne i smaczne ciasteczka, z ogromnymi kawałkami pysznej czekolady. Słodkie, chrupiące i uzależniające:) Ze względu, na ich formę, smak i wygląd, domownicy okrzyknęli je "pieguskami", tyle że o niebo lepszymi:)
Przepyszne słone ciasto ze świeżym szpinakiem i serem feta. Nie tylko fajnie wygląda, ale smakuje naprawdę świetnie. Mnie ten smak odrobinę przypomina pizzę, pewnie za sprawą oregano, którego dodałam ;) Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Wilgotne, odrobinę zbite, chrupiące migdałami lekko kwaskowate, za sprawą owoców muffinki, były smaczne. Jak widać na zdjęciach równie dobrze się prezentowały. Łatwe w przygotowaniu. Ze stołu znikały dosyć szybko.
Nazwałam sobie ten wypiek drożdżówkami, chociaż drożdży nie zawierają. Po prostu są dla mnie czymś w rodzaju słodkich bułek w sam raz do zabrania do pracy, lub na podwieczorek.
Tym razem moje ciastka owsiane pozbawione są cukru, białej mąki, masła i wzbogacone o otręby owsiane i pszenne. Mniej kalorii wiecej zdrowszych składników To moja kolejna propozycja / ......ostatnio piekłam ciastka owsiane z żurawiną tutaj/ na ciastka z dodatkiem płatków owsianych , a tych propozycji będzie stopniowo przybywać , ponieważ ciastka owsiane weszły do mojego menu na stałe
Jedne z najlepszych ciastek jakie zrobiłam i jakie jadłam! Ciastka bez mąki, tłuszczu, cukru czy sztucznych dodatków. Całkowicie naturalne, zdrowe i mega pyszne! Słodkie, chrupiące, delikatne... Zawierają jedynie zdrowe składniki: płatki owsiane, orzechy, żurawinę i pestki. Mega dawka witamin i składników mineralnych w jednym ciasteczku. Mają jeden minus - nie sposób się od nich oderwać!