Owsiane muffinki z migdałami i śliwkami
Wilgotne, odrobinę zbite, chrupiące migdałami lekko kwaskowate, za sprawą owoców muffinki, były smaczne. Jak widać na zdjęciach równie dobrze się prezentowały. Łatwe w przygotowaniu. Ze stołu znikały dosyć szybko.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na 10 - 12 muffinek:
do obsypania:
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
W garnuszku na ogniu bądź w kuchence mikrofalowej rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. W małej miseczce roztrzep widelcem jajko, dodaj mleko, masło i esencję migdałową, dobrze wymieszaj.
Do większego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz brązowy cukier i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane oraz migdałowe i jeszcze raz przemieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę śliwki i świeżo startą skórkę z cytryny. Wymieszaj. Wlej mieszankę mleczno - maślaną i wymieszaj ale tylko do połączenia składników.
Surowe ciasto przełóż do papilotek, wypełniające je do 3/4 ich wysokości. Obsyp wierzch każdej muffinki płatkami owsianymi. Następnie na wierzchu każdej babeczki połóż po dwie śliwkowe łódeczki. Wszystko obsyp cukrem oraz płatkami migdałów. W pierwszej wersji pominęłam migdały ale babeczki zdecydowanie lepiej wyglądają po ich dodaniu.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na 10 - 12 muffinek:
- 350g wypestkowanych śliwek (użyłam mrożonych wcześniej je rozmrażając)
- 1 jajko
- 115g roztopionego masła lub margaryny
- 150g mleka
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 115g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g cukru trzcinowego
- 85g płatków owsianych
- 25g migdałów w płatkach
- skórka z cytryny
do obsypania:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
W garnuszku na ogniu bądź w kuchence mikrofalowej rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. W małej miseczce roztrzep widelcem jajko, dodaj mleko, masło i esencję migdałową, dobrze wymieszaj.
Do większego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz brązowy cukier i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane oraz migdałowe i jeszcze raz przemieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę śliwki i świeżo startą skórkę z cytryny. Wymieszaj. Wlej mieszankę mleczno - maślaną i wymieszaj ale tylko do połączenia składników.
Surowe ciasto przełóż do papilotek, wypełniające je do 3/4 ich wysokości. Obsyp wierzch każdej muffinki płatkami owsianymi. Następnie na wierzchu każdej babeczki połóż po dwie śliwkowe łódeczki. Wszystko obsyp cukrem oraz płatkami migdałów. W pierwszej wersji pominęłam migdały ale babeczki zdecydowanie lepiej wyglądają po ich dodaniu.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis