Dietetyczne, a zarazem pyszne, chrupiące i słodkie ciasteczka, które smakowo nie ustępują pełno słodkim i pełnotłustym słodkościom:) To również świetna, zdrowsza alternatywa, dla dbających o linię;) A my je zjadamy, bo uwielbiamy!:)
Bez tłuszczu, bez cukru, z suszonymi owocami, ziarnami, orzechami i płatkami owisanymi. Podbiły serca naszej rodzinki i na stałe wejdą do naszego "ciasteczkowego" menu i raczej długo żaden tego typu wypiek z podium ich nie zrzuci:)
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, warto więc zacząć planować już menu na ten romantyczny dzień. Dziś przedstawiam przepis na romantyczne kruche ciasteczka-bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu, gdzie dodatek barwnika dodaje im odpowiedniego charakteru.
Mięciutkie, delikatne smaczne i zdrowe - tak najkrócej można opisać muffinki.
Śmiało można je polecić dzieciom na śniadanie, bo zawartość jogurtu i banana to siła i zastrzyk zdrowia.
Te muffinki zasmakują wszystkim zwolennikom cebularzy, bułeczek cebulowych itp.. Samo ciasto jest wilgotne nieco zbite, gęste, wypełnione kawałkami wysmażonej pachnącej, słodkiej cebulki. Właściwie jak na wytrawne muffiny są dosyć słodkie. Polecam tym, którzy lubią w kuchni eksperymentować :).
Spełniło się moje marzenie…. wyszły mi pączki absolutnie idealne! Puszyste i delikatne…. tak lekkie, że z łatwością dało się je obracać w czasie smażenia patyczkiem do szaszłyków i nadziewałam pączki na patyczek, żeby je wyjąć z tłuszczu. Po ściśnięciu między palcami pączki wracały do swojego kształtu! Nawet nie powiem jak szybko zniknęły, bo mi wstyd…;)!
Przypomniałam sobie, że prosto je zrobić, że pyszne są .. i tak powstały te z tego co było w lodówce pod ręką. Polecam i na zimno i na ciepło są pyszne.