Ciasto makowo-jabłkowe
Często przygotowując wpis, z czystej ciekawości szukam informacji o wartościach odżywczych składników, których użyłam do przygotowania potrawy. Ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie pieczarki, a dzisiaj mak. Portal Aktywni.pl nazywa mak prawdziwą skarbnicą zdrowia. Ziarenka maku zawierają komplet witamin A, D, E, C, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Są doskonałym źródłem wapnia, regulują pracę układu pokarmowego i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z gr.omega-6. Warto o tym wspomnieć przed świętami, kiedy wypieki i potrawy z makiem, goszczą w prawie każdym polskim domu.
Ten makowy przepis, znalazłam u siostry Anastazji, pod nazwą placek japoński, podobny mam od lat, w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto bardzo aromatyczne, wilgotne, zawsze się udaje. Jeżeli szukacie prostego przepisu na ciasto z makiem, bardzo polecam. Do ciasta, w wersji świątecznej można dodać prażone i posiekane orzechy lub migdały…pycha :-)
Składniki
- 250 g niebieskiego maku
- 1/2 l. mleka
- 400 g jabłek
- 140 g cukru pudru
- 6 łyżek kaszy manny
- 6 jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego