Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami

Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami

Zdjęcie - Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe,to im starsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością cukru pudru.Gruba warstwa cukru pudru ma przypominać owinięte w pieluszki dzieciątko Jezus.
Ładnie zapakowany stollen i przewiązany kokardką,może być miłym świątecznym prezentem.Zapraszam do przepisu.

Składniki na 2 sztuki:

200 g rodzynek
Zdjęcie - Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

60 g skórki pomarańczowej
60 g żurawiny
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
szczypta czarnego pieprzu
2 łyżeczki extraktu z wanilii
2-3 łyżki rumu
1 op.suszonych drożdży-7g
450g+50g mąki orkiszowej 630
150 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki jasnobrązowego cukru
50 g masła
2 ubite jajka
250-300 g marcepanu
dodatkowo:
stopione masło do polania
cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • rodzynki,skórkę pomarańczową,żurawinę i skórkę otartą z cytryny namoczyć przez 2 godziny w rumie z przyprawami
  • do misy robota odważyć mąkę,dodać cukier,letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami pokrojone w kostkę masło.Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia
  • delikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto,dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców z ciastem
  • ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 2 porcje.Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości 2,5 cm.Rozwałkować marcepan i uformować 2 wałki jednakowej grubości na długość uformowanego owalnego placka.W każdej owalnej porcji ciasta zrobić wałkiem wzdłuż pośrodku wgłębienie i ułożyć w nim marcepan.Kazdą porcję ciasta złożyć tak zakładając,by pozostawić z boku 2 cm wolny rant.Miejsce złaczenia posmarować mlekiem.Tak pryzgotowane strucle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i pozostawić około 30 minut do wyrośnięcia
  • piekarnik rozgrzać do 180` C.Strucle posmarować mlekiem i piec 30 minut do zrumienienia.Studzić na kratce.Posmarować stopionym masłem przy pomocy pędzla i oprószyć dużą ilością cukru pudru

ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Zdjęcie - Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów