Ciasto cytrynowe z pianą bezową
Orzeźwiające cytrynowe smaki goszczą u mnie nie tylko w upalne lato.
Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w ręku grzeje mnie kubek ulubionej kawy.
Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem!
Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą , które wręcz rozpływa się w ustach!
Robi się je błyskawicznie … i tak samo błyskawicznie znika!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* cukier puder – 2 łyżki
* masło – 150 g
* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )
MASA CYTRYNOWA:
* mąka kukurydziana – 3 łyżki
* cukier – 0,5 szkl
* woda – 0,5 szkl
* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )
* żółtko – 3 szt
* masło – 1 łyżka
PIANA BEZOWA:
* białko – 3 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka kukurydziana – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, którym wylepiamy tortownicę o śr. 20 cm.
Boki wylepiamy na wysokośćok. 3 cm , ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy groch, który obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C.
Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze ok. 6-7 minut.
MASA CYTRYNOWA:
W garnku mieszamy wodę z cukrem.
Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.
Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.
Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.
PIANA BEZOWA:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Wsypujemy mąkę , mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Kruche ciasto smarujemy masą cytrynową i przykrywamy pianą bezową.
Pieczemy 10 min / 210C.
Dobrze studzimy!!!
Smacznego!