Binenstich mit Apfelfülung

 

Zdjęcie - Binenstich mit Apfelfülung - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Binenstich to tradycyjne ciasto niemieckie.Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Połączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną,bo z dodatkiem jabłek i uboższą w kalorie,ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest twarożek zamiast bitej śmietany.

Składniki na spód:
230 g mąki orkiszowej 630
Zdjęcie - Binenstich mit Apfelfülung - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

2 jajka
20 g drobnego cukru
110 g masła-z lodówki
1,5 łyżeczki drożdży instant
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki mleka
Składniki na krem:
1 budyń o smaku waniliowym (na 0,5 l mleka)
200 ml mleka+50 ml
2 łyżki cukru
Masa jabłkowa:
800 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Zdjęcie - Binenstich mit Apfelfülung - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

50 ml wody
Składniki na polewę miodowo-migdałową:
75 g masła
30 ml mleka
70 g cukru
2 łyżki miodu
130 g płatków migdałowych

Wykonanie:

  • składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.
  • wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia,bok posmarpwać masłem.Odstawić do napuszenia na 15 -30 minut
  • budyń wymieszać w 50 ml zimnego mleka.Pozostałe 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia z 2 łyżkami cukru i wlać rozmieszany budyń,mieszając energicznie rózgą.Przykryć zwilżoną folią spożywczą i odstawić do przestudzenia
  • jabłka obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić na mniejsze kawałki.W szerokim rondlu podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym,dołożyć jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki mus
  • przygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masy
  • na napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu z pieca obkroić rand ciasta nożem ,studzić w formie
  • serek wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać przy pomocy miksera wystudzony budyń
  • wystudzone ciasto przeciąć na pół.Na spodzie rozsmarować masę jabłkową,na to równomiernie rozłożyć krem .Wierzchni placek przekrawamy na tyle części ile ma być póżniej porcji.Jeśli zrobimy to póżniej krem przy krojeniu będzie wypływał bokiem.Przed podaniem schłodzić

ŻYCZĘ SMACZNEGO

Przepisy z tych kategorii

Zimowy deser- apfelstrudel z sosem waniliowym
1

Zimowy deser- apfelstrudel z s…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jagodowa kostka
1

Jagodowa kostka

Beti Beti
kruche babeczki

Torcik jogurtowy z malinami

Torcik jogurtowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernik Rafaello

Sernik Rafaello

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z czarnej porzeczki - fit
1

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka