Biszkopt, gruba warstwa delikatnego kremu kokosowego, dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu, a całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Mmm... można się rozpłynąć :-) Szczerze polecam i to nie jako ciasto "kryzysowe", ale na największe uroczystości.
Naszła mnie ochota na gofry. Niestety do najbliższego punktu gdzie mogę je kupić jest dość daleko. Postanowiłam więc zrobić je sama. Tylko jak skoro nie mam gofrownicy?? Przypomniało mi się na szczęście, że posiadam przepis na gofry, które można usmażyć na patelni. Tak więc usmażyłam. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Bardzo proste w wykonaniu.
Na razie muszę się obejść bez lokalnych truskawek. Ale te z południa Europy z dnia na dzień są coraz lepsze, a dziś nawet widziałam już polskie truskawki. Dodałam je do prostego ciasta wraz z białą czekoladą. Posypałam nią górę ciasta i utworzyła się pyszna karmelowa lekko chrupiącą skorupka. Ciasto nie wymaga użycia miksera.
Kokosowa obsesja wciąż trwa. Dzisiaj serwuję, prosty, smaczny i bardzo efektowny przepis na wafla, w nieco innym wydaniu niż klasyczny czekoladowy piszinger. Wafel, przełożony słodką kokosową masą jest znakomity i z pewnością podbije serce, niejednego łasucha!:)
Zachwycilam sie ciastem sypanym i juz spieszę,by wykorzystać je w kolejnym moim przepisie na wyjątkowe ciasto,z udzialem sera,jablek i bananów. Nazwę proszę potraktowac nieco z przymróżeniem oka,natomiast ciasto,uważam za jedno z najlepszych pieczonych przeze mnie .
Co tu dużo pisać - po prostu przepyszne ciasto! Fanom kokosowo-czekoladowego batonika (i nie tylko) na pewno przypadnie do gustu. Puszysty, nasączony likierem kokosowym biszkopt w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kokosową
Kruche wafelki wypełnione mleczno – nugatową masą są świetnym pomysłem zarówno na drugie śniadanie do szkoły … do pracy … jak i deser do popołudniowej kawusi!
Łatwe i szybkie w przygotowaniu kokosowe pyszności. Jak to u mnie - pieczone w formie na mini muffiny. Wystarczą trzy składniki, parę minut w piekarniku i można się objadać. Kokosanki nie zawierają dodatku mąki. Super sposób na zużycie niepotrzebnego białka jajka. Polecam :)
Truskawkowy tort z kremem z kaszy manny, został okrzyknięty przez Emka, mianem tortu z najwyższej półki. Zostaje mi tylko potwierdzić, to stwierdzenie - tort, to ideał! Jednak prostota i klasyka smakuje najbardziej:)
Jednym z takich słodkości, które uwielbiam od czasów dzieciństwa są bajaderki, zwane również ziemniaczkami.
Każda wizyta w cukierni kończy się zakupieniem „do ręki” takiego ziemniaczka, który w moich ustach znika w tempie ekspresowym.
Niesamowicie słodkie, ale nie mdłe i nieziemsko kaloryczne :D
W cukierniach cena czasami „powala” a w domu możemy zrobić równie pyszne ” za marne grosze „.
A dlaczego?
Bo te słodkości robi się z resztek!
Ciasto dla wielbicieli ekstremalnej słodkości :) Tam gdzie kajmak - tam musi być słodko ;) Nie ma się co łudzić, że będzie inaczej. Druga masa: krem z serka waniliowego i mleka w proszku jest smaczna i interesująca. Prawie identyczna jak w przypadku ciasta Latte Macchiato. Ale wg mnie najlepszym elementem tego ciasta jest czekoladowa polewa z mnóstwem chrupiących orzeszków. Fajnie urozmaicają one całość i z pewnością wykorzystam ten pomysł jeszcze niejeden raz.
Idealnie kruche ciasto z dodatkiem kakao, moc budyniu i pełno jabłek. Obłędnie pyszna (!!!) kombinacja. I jak pachnie! To tak w skrócie. Więcej nie napisze, słowa zbędne. Musicie sami zrobić i się przekonać :)
Na dworze czuć zbliżającą się zimę a u nas ciepło i pachnąco. Jako propozycja na jesienne wieczory tym razem placek o dumnej nazwie cappuccino. Jest w naszej rodzinie od lat, to jeden z przepisów, który mam od mamy, mama ma od koleżanki, a ta koleżanka od innej koleżanki. Jest lekki, puszysty i delikatnie kawowy.