Baklawa jest niemiłosiernie słodka i baaardzo tucząca, jednakże również cudownie aromatyczna, dzięki czemu nigdy nie mogłam się jej oprzeć ;) Kruche ciasto filo i soczyste od syropu orzechowe nadzienie... Uwielbiam to.
Znalazłam przepis pracowni wypieków na biały chleb na zakwasie, którego zrobienie zajęło około 4 godzin, przy czym pracy przy nim było może na 20 minut, a pozostała praca to czekanie. Chleb wyszedł miękki, wilgotny i kwaskowaty.
Dzisiaj domowy majonez wykorzystałam do przygotowania takiego oto murzynka. To pomysł na ekspresowe ciasto - razem z przygotowaniem majonezu zajmie Wam nie więcej niż 15 minut - potem tylko piekarnik i ciasto gotowe.
Tarta cytrynowa wg Ricka Steina’a jak przystało na klasykę gatunku jest delikatna i oczywiście kwaskowa. Niestety zgodnie z sugestią autora najlepiej ją spożyć pierwszego dnia, bo drugiego zaczyna pękać…. Wiem coś o tym, bo drugiego dnia robiłam zdjęcia….;) Niemniej serdecznie zapraszam na pyszną cytrynową tartę…:)
Czekoladowe blaty bezowe i przepyszny czekoladowy krem... i jeszcze prażone migdały. Jak dla mnie to już brzmi dobrze - mam nadzieję, że smakuje jeszcze lepiej. Torcik na 15-te urodziny mojego syna według przepisu Nigelli.
Zebra to ciasto popularne w czasach mojego dzieciństwa. Pamiętam, że nigdy za nim nie przepadałam. Przypomniałam sobie o nim niedawno, gdy znalazłam przepis w jednej z moich książek kucharskich. Różnił się trochę od zebry, którą znałam.
Makaroniki wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku, obłędnie słodkie, ale pyszne. Wybrałam takie na bazie orzechów laskowych - mają śliczny, kremowy kolor, pachną wspaniale, i są takie bardziej jesienne... Do tego prosty krem z nutelli i mascarpone - delikatny i słodki, pasuje idealnie.
Zwykłe ciasto murzynek, które znają chyba wszyscy, podane w trochę podrasowany sposób. Wyszło z tego pyszne ciasto z kremem. Myślę, że gdybym przełożyła murzynka dwa razy, to spokojnie mógłby pretendować do miana tortu.
)Co by nie mówić w torcie najważniejszy jest biszkopt i ja natrafiłam właśnie na idealny jak dla mnie biszkopt czekoladowy Piekłam różne biszkopty czekoladowe ,ale ten polecam wszystkim bo jest pycha i ładnie wyrasta nie robi się gumowy i sam w sobie jest lekki .
Szarlotka najlepsza – tak tą szarlotkę ochrzciło moje dziecko, bo puszysta, bo mokra, bo dużo jabłek – po prostu najlepsza. ( ps. taką mogę robić codziennie ;) )
Halloween pojawiło się i u mnie. Bartek ma jutro w przedszkolu bal duchów i straszydeł i postanowiłam zrobić maluchom coś słodkiego z tej okazji. Powstały, popularne w tym okresie bezowe duszki, a ponieważ słodkości muszą być bezmleczne to wybór nie jest za wielki (...). Bartek zadowolony i mam nadzieję, że jutro maluchom się duszki spodobają.