Zebra


Zdjęcie - Zebra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zebra to ciasto popularne w czasach mojego dzieciństwa. Pamiętam, że nigdy za nim nie przepadałam. Przypomniałam sobie o nim niedawno, gdy znalazłam przepis w jednej z moich książek kucharskich. Różnił się trochę od zebry, którą znałam. W tym przepisie tradycyjny olej jest zamieniony ma masło, a ciasto jest puszyste i delikatne. Zupełnie inne w smaku od zebry z mojego dzieciństwa. Jak w przypadku wszystkich ciast proszkowych, które są chyba jednymi z najtrudniejszych, bo często wychodzi zakalec, składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a po dodaniu mąki z proszkiem nie można zbyt długo mieszać ciasta.

Zebra przepis: Lauren Chattman - z moimi zmianami tortownica 23 cm
200 g miękkiego masła, 1 szkl. cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 szkl. mleka w temp. pokojowej, 2 łyżki ciemnego kakao,

 
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 175°C. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać wanilię, zmiksować. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać na zmianę mleko i mąkę. Zacząć i skończyć na mące. Za każdym razem wymieszać tylko do połączenia się składników. 1/3 ciasta odłożyć do innej miski i wsypać 2 łyżki kakao. Wymieszać. Na dno formy wyłożyć 3 łyżki jasnego ciasta, można lekko rozpłaszczyć je grzbietem łyżki. Na to wyłożyć 2 łyżki ciemnego ciasta i tak na przemian do wyczerpania ciasta. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe cudo
2

Czekoladowe cudo

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto kawą polane
2

Ciasto kawą polane

Kaś Kaś
Bake&Taste

Brownie z cynamonem i  orzechami
8

Brownie z cynamonem i orzecha…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Ciasto czekoladowe bezglutenowe - gluten free

Ciasto czekoladowe bezglutenow…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasto wiśniowa fantazja

Ciasto wiśniowa fantazja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie z cukinią (level master)

Brownie z cukinią (level maste…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Tarta z jabłkami i bezą
3

Tarta z jabłkami i bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pasta jajeczna z awokado i natką pietruszki
2

Pasta jajeczna z awokado i nat…

Beti Beti
kruche babeczki

Omlet francuski z botwinką
3

Omlet francuski z botwinką

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
2

Sałatka a'la nicejska (LOW FOD…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Tarta z borówkami i bezą
4

Tarta z borówkami i bezą

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto z kremem cytrynowym i kokosem
3

Ciasto z kremem cytrynowym i k…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy