Sztuka kuchenna: makaroniki

Mamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości, kiedy biorę do ręki smycz, szybko zmienia zdanie - gdy tylko pierwsze krople spadają jej na grzbiet, odwraca się ogonem i drepcze z powrotem do domu. Gdybym nie musiała, w ogóle nie wychodziłabym na dwór. Ba! Nie patrzyłabym nawet za okno - sam widok szarpanych wiatrem koron drzew sprawia, że przechodzą mnie dreszcze. Idę więc do kuchni, i zabieram się za coś nieco bardziej pracochłonnego. Coś, co pozwoli mi skupić się na sobie, zapomnieć o deszczu i wietrze. Makaroniki...
W końcu stałam się szczęśliwą posiadaczką termometru cukierniczego, co oznacza, że stanął przede mną otworem zupełnie nowy świat. Świat bezy włoskiej... (Między innymi.) Sięgnęłam więc po Secrets of macarons Jose Marechala, którą kupiłam już ładnych kilka miesięcy temu. Cała traktuje o makaronikach na bezie włoskiej. Choć sama beza wymaga nieco więcej wysiłku niż tradycyjna, makaroniki na jej bazie przygotować dużo łatwiej - jest stabilniejsza, bardziej odporna na błędy i nieuwagę. Makaroniki wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku, obłędnie słodkie, ale pyszne. Wybrałam takie na bazie orzechów laskowych - mają śliczny, kremowy kolor, pachną wspaniale, i są takie bardziej jesienne... Do tego prosty krem z nutelli i mascarpone - delikatny i słodki, pasuje idealnie. Maślany, proponowany przez autora, wydał mi się zbyt ciężki...
Przygotowanie makaroników to sztuka - trzeba uzbroić się w cierpliwość, trzeba być delikatnym i łagodnym. Bez nerwów, a na pewno wszystko się uda.

Smakowały mi o niebo lepiej niż poprzednie - może za sprawą orzechów laskowych, a może po prostu się do nich przekonałam...? Nie wiem. Wiem za to, że następne będą cytrynowe...
Makaroniki z orzechów laskowych z kremem z nutelli (na bezie włoskiej)
Zdjęcie - Sztuka kuchenna: makaroniki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: (na 32 gotowe makaroniki)

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g cukru pudru
  • 75 ml wody
  • 200 g cukru
  • 160 g białek


krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki (38%)
  • 150 g nutelli


Migdały, orzechy i cukrem puder przesiać przez sitko. Większe kawałki orzechów, które zostaną na sitku, odłożyć do dekoracji.
80 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania z cukru i wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie.
Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 80 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Posypać kawałkami orzechów, które zostały na sitku. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka.
Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.
Mascarpone ubić z kremówką na sztywną masę, pod koniec dodając nutellę. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego, wycisnąć na połowę makaroników, przykryć pozostałymi, delikatnie dociskając. Podawać od razu.
Smacznego!
Makaroniki najlepiej przekładać kremem tuż przed podaniem. Inaczej skorupki zmiękną, i stracą swój urok. Ja przechowuję skorupki w puszce, a krem w lodówce, i kiedy mam na nie ochotę, przekładam kilka sztuk. Pyszności...

Przepisy z tych kategorii

Makaroniki z kremem nutella
1

Makaroniki z kremem nutella

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Czekoladowy orzeszek

Czekoladowy orzeszek

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Węgierska zupa gulaszowa
1

Węgierska zupa gulaszowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Udka kurczaka w rozmarynie (z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi)
1

Udka kurczaka w rozmarynie (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ucierane ciasto imbirowe

Ucierane ciasto imbirowe

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepis na idealne ciasto francuskie krok po kroku

Przepis na idealne ciasto fran…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Mini-szarlotki z korzenną nutą
1

Mini-szarlotki z korzenną nutą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Drożdżówki z jabłkami
1

Drożdżówki z jabłkami

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki z cukierkami czekoladowymi

Muffinki z cukierkami czekolad…

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Ciasteczka z żurawiną
3

Ciasteczka z żurawiną

Beti Beti
kruche babeczki

Łatwe jesienne ciastka francuskie ze śliwkami
2

Łatwe jesienne ciastka francus…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Ciastka owsiane z masłem orzec…

napiecyku napiecyku
napiecyku