Bezowe duszki

Halloween pojawiło się i u mnie. Bartek ma jutro w przedszkolu bal duchów i straszydeł i postanowiłam zrobić maluchom coś słodkiego z tej okazji. Powstały, popularne w tym okresie bezowe duszki, a ponieważ słodkości muszą być bezmleczne to wybór nie jest za wielki (oczywiście, chodzi o opcję co by się też za wiele nie narobić i mieć wszystko co potrzebne w domu). Bartek zadowolony i mam nadzieję, że jutro maluchom się duszki spodobają.

Zdjęcie - bezowe duszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wy też jeszcze macie czas aby zrobić te zabawne duszki. Nie ma znaczenie czy obchodzicie czy nie obchodzicie Halloween. Ostatnio chyba ludzie nie mają już żadnych problemów, bo jak bumerang wróciło na tapetę właśnie to święto nie święto. Przeglądając różne portale natknęłam się na tyle jadu i krytyki odnośnie tego dnia, a w sumie nie wiem dlaczego.... Jak ktoś nie ma ochoty to nie zauważa tego dnia w kalendarzu, jak ktoś ma ochotę iść na tematyczną imprezę to też jego wybór, wszak ponoć w wolnym kraju żyjemy. Ja święta nie "kultywuję" ale i nie krytykuję. Nie jest nasze, rodzime - co jest głównym argumentem przeciwników tego dnia, ale co z tego? Może należy brać przykład z tego, że inni ludzie potrafią się bawić? Poza tym, a może przede wszystkim Halloween nie ma nic wspólnego z naszym Świętem Zmarłych i Zaduszkami. Przecież jedno nie wyklucza również drugiego. To że ktoś się będzie bawił na strrrrasznej imprezie nie spowoduje, że nie pójdzie odwiedzić grobów bliskich następnego dnia.... no dosyć tego paplania..... czas na bezowe duszki, które możecie tez wykorzystać jako zimowe bałwanki.
Bezowe duszki
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zdjęcie - bezowe duszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zimne białka ubijamy na bardzo sztywną piane a następnie dodajemy po łyżce cukier i mąkę ziemniaczaną, a na końcu sok z cytryny cały czas energicznie ubijając. Masa ma być bardzo gęsta i błyszcząca. Gotową masę bezowa przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy duszki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zazwyczaj wszyscy i wszędzie podają żeby piec w 90 stopniach przez około 2 godziny, ja jednak z doświadczeń ze swoim piekarnikiem wiem, że wychodzą mi wtedy beżowe a nie bialutkie, to też temperaturę zmniejszyłam do 70 stopni i wydłużyłam czas suszenia do 2,5 - 3h przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, w termoobiegu.

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka cynamonowe

Kruche ciasteczka cynamonowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kruche ciastka z  reniferkami
1

Kruche ciastka z reniferkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery
1

Rudolph shortbread - ciasteczk…

food² food²
Food Square

Halloweenowe mini pizze
1

Halloweenowe mini pizze "pająk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween
1

Babeczki Zieloni Marsjanie- na…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owocowa przekąska dla dzieci - Rak z arbuza 🍉
1

Owocowa przekąska dla dzieci -…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Czekoladowy torcik z kremem sz…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Czekoladowe serce dla Walentynki

Czekoladowe serce dla Walentyn…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…
1

Tarta z pieczonymi jabłkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini bezy z owocami i bitą śmietaną

Mini bezy z owocami i bitą śmi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Fasola z porem i suszonymi pomidorami
2

Fasola z porem i suszonymi pom…

figmara figmara
figowe smaki

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb