Smaczne ciasto z dodatkiem coca-coli ,mokre i pulchne choć dość ciężkie i jest syte. Wszystkim smakowało polecam... oj wciąga bardzo więc uważajcie :-)
To bardzo popularne i lubiane ciasto z owocami, kremem i polewą czekoladową. Super się prezentuje i jest bardzo proste. Ja najbardziej lubię je z jabłkami, gorąco polecam! Składniki na ciasto:
Na pierwszy rzut oka to ciasto bardzo przypomina sernik z brzoskwiniami. I w sumie ma z nim wiele wspólnego , bo składa się z dwóch warstw tartego ciasta kruchego , pianki i brzoskwiń. Jednak pod względem smaku różni się znacznie , bo w miejscu masy serowej występuje tutaj budyń.
Popularne włoskie ciasto Tiramisu doczekało się wielu wersji, niektóre pewnie mają tyle wspólnego z orginałem, że zawierają masę z mascarpone albo są nasączone amaretto. Tak czy siak ciasto jest naprawdę pyszne w każdej odsłonie, w której ja próbowałam.
Ciasto o nazwie "Kolorowe oczy" fajnie brzmi i super smakuje. Skorzystałam z przepisu słynnej siostry Anastazji. Upiekłam je na imieniny mojego męża, zachęcam do wypróbowania!
Z przepisu mojej ukochanej Babci, tradycyjna, pyszna, szarlotka w kratkę. Pachnącą rodzinnym domem, w smaku wypełniona wspomnieniami z lat dziecięcych, oprószona uśmiechem ukochanej Babci. Najlepsza oczywiście w wykonaniu Babuni D., po brzegi wypełniona jej miłością, ciepłem i dobrocią.
Biszkopt , krem nutellowo-śliwkowy i bita śmietana. Brzmi smakowicie ? Faktycznie było smaczne. Mojego m-żonka jednak nie zachwyciło , może dlatego , że nie przepada on za czekoladowymi kremami.
Obok makowców, pierników, keksów i serników, na świątecznym stole nie może zabraknąć czekoladowego akcentu. Czy to w postaci ciasta, czy tylko drobnych ciasteczek. Wypieki z czekoladą, szczególnie te przekładane kremem, zawsze kojarzyły mi się z wyjątkowo wykwintnym smakiem, na specjalne okazje. Czekoladowa rolada z kremem kokosowym, oblana dużą ilością polewy, to jedna z moich propozycji na tegoroczne Święta.
Jest moim ulubionym ciastem i stawiam go na pierwszym miejscu wśród ciast goszczących na świątecznym stole. Ciasto jest wilgotne, krem rozpływa się w ustach, ma delikatny smak migdałów i pyszną polewę czekoladową. A ten karmel? Za każdym razem jest inny, można z niego tworzyć niepowtarzalną dekorację.
Zapraszam na moją wersję makowca. Nie tradycyjny, drożdżowy, taki jak piecze moja mama, ale na cieście ucieranym. Zupełnie inny, ale równie smaczny i tak samo pachnący aromatem migdałowym - to zapach, który bardziej niż jakikolwiek inny kojarzy mi się z makowcem.
Tort zrobiony na życzenie mojego pięcioletniego synka który od tygodnia mnie prosi bym mu zrobiła tort na urodziny choć urodziny były w grudniu ale on stwierdził że tamten się nie liczył i że chce jeszcze raz - w końcu dałam się namówić i oto powstał czekoladowy słodko -kwaskowy torcik dla mojego synka...
Naszła mnie ochota na gofry. Niestety do najbliższego punktu gdzie mogę je kupić jest dość daleko. Postanowiłam więc zrobić je sama. Tylko jak skoro nie mam gofrownicy?? Przypomniało mi się na szczęście, że posiadam przepis na gofry, które można usmażyć na patelni. Tak więc usmażyłam. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Bardzo proste w wykonaniu.