Tort czekoladowy z czeko - śliwką
Tort zrobiony na życzenie mojego pięcioletniego synka który od tygodnia mnie prosi bym mu zrobiła tort na urodziny choć urodziny były w grudniu ale on stwierdził że tamten się nie liczył i że chce jeszcze raz - w końcu dałam się namówić i oto powstał czekoladowy słodko -kwaskowy torcik dla mojego synka... oj bardzo był zadowolony i oto takim sposobem urodziny po raz drugi czemu nie :-)
forma średnica 26 cm
na kakaowy biszkopt- 6 jajek
- 1szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misce wymieszać suche składniki mąkę, kakao i proszek do pieczenia - odstawić. Żółtka oddzielić od białek, w rondelku wstawić wodę i postawić na nim miskę z żółtkami - wsypać połowę cukru i ubić na puszystą masę. Ubite żółtka z cukrem zestawić z garnka, w drugiej misce ubić białka na sztywno - stopniowo dosypując cukier. Ubite żółtka połączyć z suchymi składnikami dodać dwie łyżki ubitych białek i wszystko zmiksować. Następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami i wylewamy do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (spod i boki). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut termoobieg do tzw suchego patyczka.Wystudzić w uchylonym piekarniku.
na krem- 600 ml śmietany 30% (schłodzonej)
- 4 łyżki cukru pudru
- ok 600 g dżemu czeko-śliwka
dekoracja
- po 50 g białej i czarnej czekolady -startej na wiórki
(do pokrojenia tortu użyłam takiej fajnej formy)
Biszkopt przekroić na cztery części odstawić, w misce ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem - można na chwilę wstawić do lodówki. Placki smarować czeko-śliwką, następnie ubita śmietaną i tak przekładać, aż do samej góry. Ostatni placek smaruję również od spodu powidłami i zakrywam nim ciasto aby powidła były w środku z wierchu smaruje śmietaną i posypuje tartą czekoladą.
Tort zostawiam na noc w lodówce.
Smacznego
i jeszcze fotki...