Tort makowy z kandyzowaną czereśnią, czekoladą i karmelem
Jest moim ulubionym ciastem i stawiam go na pierwszym miejscu wśród ciast goszczących na świątecznym stole. Ciasto jest wilgotne, krem rozpływa się w ustach, ma delikatny smak migdałów i pyszną polewę czekoladową. A ten karmel? Za każdym razem jest inny, można z niego tworzyć niepowtarzalną dekorację. Sprawia też wiele trudności i należy pamiętać, że pod wpływem wilgoci rozpuszcza się. Mimo to warto jest poświęcić odrobinę cierpliwości i tworzyć dekoracje.
Składniki na ciasto:
1 i ½ szklanki suchego maku
1 i ½ szklanki mleka
5 jajek
10 łyżek cukru
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypalił. Gdy mak wchłonie mleko, odstawić z kuchenki, aby wystygł. Mak można przygotować dzień wcześniej - ja gotuję wieczorem i zostawiam do kolejnego dnia. Przestudzony mak przekręcić przez maszynkę 2 razy.
Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem. Gdy będą puszyste dodawać po troszku zmielony mak, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dołożyć do masy makowej i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać.
Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy (u mnie to mała forma o średnicy 22 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 40-45 minut. Ja sprawdzam patyczkiem, czy środek jest upieczony. Jeśli patyczek jest mokry i pozostawia odrobinkę ciasta - należy jeszcze troszkę zostawić w piekarniku.
Składniki na krem:
1 i ½ kostki masła
5 łyżek cukru
2 żółtka
½ szklanki zmielonych migdałów
kilka kropel zapachu migdałowego
25 ml spirytusu
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Gdy masa będzie puszysta dodać kilka kropel zapachu migdałowego i spirytus. Delikatnie wymieszać łyżką.
Składniki na polewę czekoladową:
100 g margaryny Palma z Kruszwicy
100 g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Margarynę roztopić i dodać cukier, kakao i wymieszać. Dodać 2 łyżki wody, zagotować stale mieszając. Odstawić do przestudzenia.
Składniki na karmel:
1 szklanka cukru
odrobina wody
Do garnczka wsypać cukier i zalać odrobiną wody. Zagotować stale mieszając. Gdy karmel będzie bulgotać i zmieni kolor na słomkowy można zdjąć z kuchni. Łyżką nakładać przestudzony karmel i tworzyć ”esy floresy”.
Gdy ciasto będzie schłodzone przekroić na 3 placki. Każdy placek przełożyć kremem, a następnie obsypać zmielonymi migdałami. Położyć kolejny placek i czynność powtórzyć.
Przestudzoną polewą czekoladową zalać tort makowy. Brzegi udekorować płatkami migdałowymi, a na środku położyć kilka sztuk kandyzowanych czereśni i dekorację z karmelu.
Czas przygotowania potrawy: ponad 2 godziny
Liczba porcji: 12 osób