To był rewelacyjny wybór , gdyż połączenie słodkiego sernika z orzeźwiającymi owocami sprawiło , że choć na chwilkę mogłyśmy przenieść się w myślami spowrotem do gorącego lata i słonecznych dni.
Sernik jak to sernik robi się niezwykle szybko i jest tak łatwy , że do pomocy w przyrządzaniu śmiało można zaprosić dzieciaki!
Ten piernik na piwie mnie zachwycił. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach Sam w sobie zachwyca smakiem więc już go nie przekładałam powidłami tylko udekorowałam wierzch polewą. Na pewno jeszcze raz zrobię go na Święta i Wam go też polecam !
Delikatne , lekkie , nie przesłodzone …. a co najważniejsze : zdrowe!
Śmiało można je zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły , lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu!
Uwaga : znikają błyskawicznie ;)
Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia.
Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką tych słodkości i jest to taka jedna z ” perełek ” , którą mnie można skutecznie przekupić ;)
Cena sklepowych Rafaello na pewno nie zachęca do kupna , ale nie znaczy to , że musimy z nich rezygnować!
Domowym sposobem , za ułamek ceny sklepowej możemy je przyrządzić błyskawicznie w domowym zaciszu.
Smakują naprawdę obłędnie!
Moje ciasto czekoladowe idealnie sprawdzi się jako deser na proszonym obiedzie, czy też na świętach i urodzinach. Jednak wierzchnią warstwę najlepiej położyć na ciasto, tuż przed podaniem. Ciasto czekoladowe jest bardzo delikatne i nie powinno za bardzo nasiąknąć od śmietanki. Jaka by to okazja nie była, ten deser zagwarantuje efekt wow wśród twoich gości!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole! Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ).
Poniżej przedstawiam przepis na ulubiony nasz codzienny chleb orkiszowy. Piekę go niestrudzenie w różnych konfiguracjach i proporcjach mąki orkiszowej jasnej z orkiszową pełnoziarnistą. Chlebek ma cudowny smak,chrupiącą skórkę,cudowny miąższ i dzięki dodatkowi żytniej mąki zachowuje świeżość przez kilka dni.
Nietypowa szarlotka z bardzo starej książki, za starej, żeby odczytać autora i wydawnictwo 🙁 Całość, surowe placki z kruchego ciasta i jabłka pokrojone w plasterki pieczemy razem. Ciasto nie łatwe, ale efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku.