Ciasto metrowiec
Ciasto bardzo charakterystyczne, pieczemy dwie babki biszkoptowe w podłużnych foremkach, kroimy na kromki i przekładamy budyniową masą. Ciasto kroimy pod skosem na atrakcyjne kawałki. Ciasto metrowiec, to jedno z moich ulubionych ciast biszkoptowych, kiedyś bardzo często piekła je moja mama. Najczęściej spotykam się z przepisem, który ma w składzie na biszkopt dużą ilość wody i oleju, mój przepis jest nieco inny.
Ciasto wyjątkowo smaczne, najbardziej smakuje na następny dzień po upieczeniu Bardzo polecam
Składniki na ciasto
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 9 jajek w temp. pokojowej
- 3 łyżki oleju w temp. pokojowej
- 3 łyżki wody w temp. pokojowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 – 3 łyżki kakao
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki maki pszennej
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 małej łyżeczki ekstraktu migdałowego