Rafaello Kuleczki
- SKŁADNIKI :
- ( ok. 13 szt )
- * masło - 50 g
- * cukier puder - 1/4 szkl
- * cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
- * małe jajko - 1 szt
- * wiórki kokosowe - 80 g
- * herbatniki - 50 g
- * migdały - 13 szt
Rafaello … Rafaello … Rafaello …
Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką tych słodkości i jest to taka jedna z ” perełek ” , którą mnie można skutecznie przekupić ;)
Cena sklepowych Rafaello na pewno nie zachęca do kupna , ale nie znaczy to , że musimy z nich rezygnować!
Domowym sposobem , za ułamek ceny sklepowej możemy je przyrządzić błyskawicznie w domowym zaciszu.
Smakują naprawdę obłędnie!
I z całą pewnością śmiało mogą konkurować ze sklepowym Rafaello.
Zobaczcie jak łatwo je zrobić!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę.
Pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy 50 g wiórków ( resztę zostawiamy do obtaczania ) i dokładnie mieszamy.
Wkładamy na ok. 20 minut do mrożenia.
Herbatniki bardzo drobno kruszymy , dodajemy do schłodzonej masy i dokładnie mieszamy.
Migdały zalewamy wrzątkiem , po chwili płuczemy w zimnej wodzie i zdejmujemy skórkę.
Z masy formujemy kuleczki , do środka wkładamy migdał i odstawiamy do chłodzenia.
Smacznego!