Piernik na piwie

Piernik na piwie

Zdjęcie - Piernik na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj kolejny przepis na świąteczny stół i jest to przepis na piernik na piwie ciemnym Guiness. Przepis znalazłam u Natalii na Poezji Smaku i spodobał mi się na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie mnie zachwycił. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach :) Sam w sobie zachwyca smakiem więc już go nie przekładałam powidłami tylko udekorowałam wierzch polewą. Na pewno jeszcze raz zrobię go na Święta i Wam go też polecam :) ! I dobra rada od Natalii…. kupcie koniecznie dwa piwa, jedno dla Męża, bo może się okazać, że zabierzecie się za pieczenie a zabraknie Wam piwa…;)

Piernik na piwie

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 szklanka ciemnego piwa Guiness
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

W dużym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier, miód, cynamon, imbir, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko mieszamy aż cukier sie rozpuści. Wlewamy piwo i czekamy aż wszystko się zagotuje. Ostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm lub tortownicy.

Zdjęcie - Piernik na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu możemy przełożyć powidłami i udekorować polewą czekoladową (polewa – zobacz np. tutaj: http://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/)

Smacznego :)

Zdjęcie - Piernik na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów