Bajaderki

Bajaderki

Tym razem prosty i szybki a zarazem całkiem efektowny deser. Bo przecież bywa i tak, że mimo najlepszych chęci upieczenia czegoś wyjątkowego, wychodzi zakalec albo gorzej gdy w ostatniej chwili okazuje się, że brakuje niezbędnych składników, a w lodówce zalega stare ciasto, które okazuje się jak wybawieniem. Bajaderki są smaczne, mocno alkoholowe i wyraziste. Polecam do kawy! 

Zdjęcie - Bajaderki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość: kilkanaście sztuk

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 10min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe/muffinki/ piernik
  • nalewka/whisky/rum
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania:

1. Ciasto kruszymy na drobne kawałki.

2. Pokruszone ciasto zalewany alkoholem tak aby było mocno wilgotne ale aby nie pływało i dodajemy powidła, mieszamy.

3. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Podajemy schłodzone. 

Smacznego!

Kategorie przepisów