Bajaderki
Tym razem prosty i szybki a zarazem całkiem efektowny deser. Bo przecież bywa i tak, że mimo najlepszych chęci upieczenia czegoś wyjątkowego, wychodzi zakalec albo gorzej gdy w ostatniej chwili okazuje się, że brakuje niezbędnych składników, a w lodówce zalega stare ciasto, które okazuje się jak wybawieniem. Bajaderki są smaczne, mocno alkoholowe i wyraziste. Polecam do kawy!
Ilość: kilkanaście sztuk
Poziom trudności: 1/10
Czas przygotowania: 10min
Składniki:
- Ciasto czekoladowe/muffinki/ piernik
- nalewka/whisky/rum
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- kakao do obtoczenia
Sposób przygotowania:
1. Ciasto kruszymy na drobne kawałki.
2. Pokruszone ciasto zalewany alkoholem tak aby było mocno wilgotne ale aby nie pływało i dodajemy powidła, mieszamy.
3. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Podajemy schłodzone.
Smacznego!