Waniliowe ciasteczka z kropelkami gorzkiej czekolady

Waniliowe ciasteczka z kropelkami gorzkiej czekolady

Kiedy piekę ciasteczka, wybieram najczęściej ( z czystego lenistwa) te, których ciasta nie trzeba wałkować. Ot, wymieszać składniki, palcami czy łyżką uformować krążek i upiec. Te maleństwa były naprawdę pyszne, miękkie, pachnące wanilią*, przełamane smakiem gorzkiej czekolady. W weekend, kiedy je piekłam, zamiast w zamrażalniku chłodziłam ciasto na balkonie-tak było zimno!

* radzę, zainwestujcie w dobrą esencję waniliową. Jej smak robi różnicę!

Przepis (zmodyfikowany) od Marthy Stewart

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Waniliowe ciasteczka z kropelkami gorzkiej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Waniliowe ciasteczka z kropelkami gorzkiej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Waniliowe ciasteczka z kropelkami gorzkiej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Waniliowe ciasteczka z kropelkami gorzkiej czekolady

Agata, 2 lutego 2012

Zdjęcie - Waniliowe ciasteczka z kropelkami gorzkiej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło ubij z cukrem i solą na puszystą masę. Dodaj jajko i esencję waniliową. Do mąki dodaj sodę, dodawaj na przemian ze śmietaną do ciasta. Dorzuć czekoladę, wymieszaj łyżką. Ciasto włóż na 1o minut do zamrażalnika. Ze schłodzonego ciasta formuj w dłoniach kulki wielkości łyżeczki. Ułóż na blasze, lekko spłaszcz. Piecz w temp. 180 oC, aż brzegi lekko się zarumienią. Wierzch posypałam odrobiną cukru pudru.

Kategorie przepisów