Waniliowe ciasteczka z kropelkami gorzkiej czekolady
Kiedy piekę ciasteczka, wybieram najczęściej ( z czystego lenistwa) te, których ciasta nie trzeba wałkować. Ot, wymieszać składniki, palcami czy łyżką uformować krążek i upiec. Te maleństwa były naprawdę pyszne, miękkie, pachnące wanilią*, przełamane smakiem gorzkiej czekolady. W weekend, kiedy je piekłam, zamiast w zamrażalniku chłodziłam ciasto na balkonie-tak było zimno!
* radzę, zainwestujcie w dobrą esencję waniliową. Jej smak robi różnicę!
Przepis (zmodyfikowany) od Marthy Stewart
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Waniliowe ciasteczka z kropelkami gorzkiej czekolady Składniki
- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 1 szt
- kwaśna śmietana - 3 łyżki
- groszki czekoladowe (małe) - 3/4 szklanki
- masło - 100 g
- sól - 1/3 łyżeczki
- soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Masło ubij z cukrem i solą na puszystą masę. Dodaj jajko i esencję waniliową. Do mąki dodaj sodę, dodawaj na przemian ze śmietaną do ciasta. Dorzuć czekoladę, wymieszaj łyżką. Ciasto włóż na 1o minut do zamrażalnika. Ze schłodzonego ciasta formuj w dłoniach kulki wielkości łyżeczki. Ułóż na blasze, lekko spłaszcz. Piecz w temp. 180 oC, aż brzegi lekko się zarumienią. Wierzch posypałam odrobiną cukru pudru.