Chleb bez mąki

Zdjęcie - Chleb bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość. Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą. Ciekawym składnikiem jest właśnie szałwia hiszpańska (chia). Pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Bardzo stara roślina, uprawiana przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Zaliczali oni jej nasiona do pięciu najważniejszych pokarmów, które spożywali. Ze względu na niezwykłe wartości energetyczne, nasiona szałwi hiszpańskiej były używane jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Nasiona ze względu na ich różnorodne właściwości można stosować wiele sposobów: w całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej z nasion.

Składniki (na 1 foremkę a 20cm):
  • 135 g ziarem słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 65 g migdałów z łupinkami
  • 100 g otrębów owsianych
  • 45 g otrębów pszennych
  • 40 g nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
  • 30 g melasy buraczanej
  • 25 g oleju kukurydzianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g gorącej wody

Przygotowanie chleba:
  1. Pokrój migdały, razem z ich łupinkami, na drobne kawałki. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu wymieszaj wodę z melasą i olejem.
  2. Połącz składniki obu misek, dokładnie je mieszając. Przełóż do małej keksówki, wcześniej natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12 godzin (Na przykład na noc. Nie dłużej niż 24 godziny, nie krócej niż 2 godziny).
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °. Piecz 20 minut, po czym przełącz piekarnik na dolną grzałkę i piecz kolejne 20 minut. Przełącz piekarnik na termoobieg i piecz ostatnie 20 minut. Ma to na celu równomierne upieczenie skórki chleba z wszystkich stron i zapobieżenie rozpadaniu się kromek chleba na kawałki.
  4. Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę. Należy to robić ostrożnie, gdyż ciepły chleb może łatwo się rozpaść. Najlepiej położyć kratkę na foremkę od góry, następnie szybko obrócić całość do góry nogami, położyć kratkę z chlebem w foremce na desce, i delikatnie zdjąć foremkę. Chleb musi całkowicie ostygnąć, inaczej będzie się kruszył podczas krojenia. Kroić trzeba na grube kromki cienkim, ostrym nożem.
Zdjęcie - Chleb bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nasiona i migdały. Zdjęcie - Chleb bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nasiona i migdały z bliska. Zdjęcie - Chleb bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Masa w foremce. Zdjęcie - Chleb bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Upieczony chleb. Zdjęcie - Chleb bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pokrojony chleb. Zdjęcie - Chleb bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pokrojony chleb. Zdjęcie - Chleb bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kromka z bliska. inspirował blog Pycha Ciasta.

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia

Chleb pszenno – orkiszow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bezglutenowy chleb z samych ziaren, odsłona druga
3

Bezglutenowy chleb z samych zi…

mieszam mieszam
iwkuchni

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mleczny chleb żytni na zakwasie

Mleczny chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb cebulowy pieczony w garnku

Chleb cebulowy pieczony w garn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Klops z indyka. Dieta szybka przemiana - faza I i II
1

Klops z indyka. Dieta szybka p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej
1

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Pasta z pieczonych warzyw
2

Pasta z pieczonych warzyw

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z kaszy gryczanej, pieczarek i papryki
1

Sałatka z kaszy gryczanej, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Jaglanka z sosem Tahini i granatem
1

Jaglanka z sosem Tahini i gran…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sałatka owocowa z miodem
1

Sałatka owocowa z miodem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni