Mazurek cygański

Wielkanocny stół, to symbol polskiej goscinnosci, wspólnych spotkań rodzinnych, to wreszcie swięto radości i odradzającego się życia, gdzie symbolem jest wielkanocne jajko.

Dlatego musi być kolorowo, bogato i suto. Tak więc nieodłącznym elementem stołu są wielkanocne baby, ciasta i kolorowe, słodkie mazurki.

Sposród ogromnego wyboru, prym wiodą mazurki i tutaj polecam mazurek cygański z dużą iloscią słodkich bakalii.

Zdjęcie - Mazurek cygański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej smietany

Składniki na farsz:

  • 100 g daktyli
  • 100 g suszonej porzeczki
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 80 g płatków migdałowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 żółtka
  • 3 bialka
  • 80 g drobnego cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki

Składniki do dekoracji:

  • 125 g gotowego karmelu
  • 25 g ciemnej czekolady
  • 100 g migdałów

Zdjęcie - Mazurek cygański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą i proszkiem przesiać, dodać kawałki zimnego masła i rozetrzeć do połączenia się masła.
  2. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  3. Podzielić na dwie części, uformować dwie kule i schłodzić 30 minut.
  4. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć formę prostokątną o wymiarach ok. 26x 18 cm, wysmarowaną olejem.
  5. Nakłuć widelcem, piec w temp. 200 st. C przez 15 minut.
  6. Po czym odstawić ciasto w formie do wystudzenia.
  7. Usunąć pestki z daktyli i figi pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe bakalie i zalać wrzącą wodą, odstawić na 15 minut, po czym przecedzić i osuszyć.
  8. Żółtka ubić z cukrem na jasną gęstą masę, bakalie wymieszać z 2 łyżkami mąki i dodać do żółtek.
  9. Następnie ubić na sztywno pianę i delikatnie połączyć ze składnikami.
  10. Wyłożyć na podpieczony spód.
  11. Pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na masę bakaliową, nakłuć widelcem.
  12. Piec w temp. 180 st. C, przez 40 minut, pod koniec pieczenia tylko nad górną grzałką piekarnika.
  13. Piec do zarumienienia.
  14. Odstawić do wystudzenia.
  15. Masę karmelową rozpuścić i polać wierzch mazurka.
  16. Udekorować migdałami, startą czekoladą lub wg. uznania.

Smacznego :)

na podstawie przepisu Kuchnia Polska

Zdjęcie - Mazurek cygański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mazurek cygański

Mazurek cygański

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Torcik z czereśniami

Torcik z czereśniami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową
2

Kruche ciasto z morelami i pia…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką

Ciasto grysikowe z czerwoną po…

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Ciasto styropian z jagodami

Ciasto styropian z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z jagodami, budyniem i bezą

Tarta z jagodami, budyniem i b…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Ciasto z jagodami i budyniową…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bezy z kremem

Bezy z kremem

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Cynamonowa tarta z rabarbarem i truskawkami

Cynamonowa tarta z rabarbarem…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Sernik malinowo-migdałowy

Sernik malinowo-migdałowy

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Leśny mech.. po raz drugi
1

Leśny mech.. po raz drugi

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Babka waniliowa

Babka waniliowa

figmara figmara
figowe smaki