Mazurek cygański

Wielkanocny stół, to symbol polskiej goscinnosci, wspólnych spotkań rodzinnych, to wreszcie swięto radości i odradzającego się życia, gdzie symbolem jest wielkanocne jajko.

Dlatego musi być kolorowo, bogato i suto. Tak więc nieodłącznym elementem stołu są wielkanocne baby, ciasta i kolorowe, słodkie mazurki.

Sposród ogromnego wyboru, prym wiodą mazurki i tutaj polecam mazurek cygański z dużą iloscią słodkich bakalii.

Zdjęcie - Mazurek cygański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej smietany

Składniki na farsz:

  • 100 g daktyli
  • 100 g suszonej porzeczki
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 80 g płatków migdałowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 żółtka
  • 3 bialka
  • 80 g drobnego cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki

Składniki do dekoracji:

  • 125 g gotowego karmelu
  • 25 g ciemnej czekolady
  • 100 g migdałów

Zdjęcie - Mazurek cygański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą i proszkiem przesiać, dodać kawałki zimnego masła i rozetrzeć do połączenia się masła.
  2. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  3. Podzielić na dwie części, uformować dwie kule i schłodzić 30 minut.
  4. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć formę prostokątną o wymiarach ok. 26x 18 cm, wysmarowaną olejem.
  5. Nakłuć widelcem, piec w temp. 200 st. C przez 15 minut.
  6. Po czym odstawić ciasto w formie do wystudzenia.
  7. Usunąć pestki z daktyli i figi pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe bakalie i zalać wrzącą wodą, odstawić na 15 minut, po czym przecedzić i osuszyć.
  8. Żółtka ubić z cukrem na jasną gęstą masę, bakalie wymieszać z 2 łyżkami mąki i dodać do żółtek.
  9. Następnie ubić na sztywno pianę i delikatnie połączyć ze składnikami.
  10. Wyłożyć na podpieczony spód.
  11. Pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na masę bakaliową, nakłuć widelcem.
  12. Piec w temp. 180 st. C, przez 40 minut, pod koniec pieczenia tylko nad górną grzałką piekarnika.
  13. Piec do zarumienienia.
  14. Odstawić do wystudzenia.
  15. Masę karmelową rozpuścić i polać wierzch mazurka.
  16. Udekorować migdałami, startą czekoladą lub wg. uznania.

Smacznego :)

na podstawie przepisu Kuchnia Polska

Zdjęcie - Mazurek cygański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mazurek cygański

Mazurek cygański

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Rabarbarowe róże

Rabarbarowe róże

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Truskawkowy torcik na Dzień Mamy

Truskawkowy torcik na Dzień Ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą
1

Ciasto kruche z rabarbarem, ma…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto z rabarbarem i cynamonem
2

Ciasto z rabarbarem i cynamone…

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki jabłkowo-bananowe
2

Placuszki jabłkowo-bananowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Ciasto odwrócone z rabarbarem
1

Ciasto odwrócone z rabarbarem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Mozaika z kokosowymi kulkami i śmietanową pianką

Mozaika z kokosowymi kulkami i…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Jajka na chmurce

Jajka na chmurce

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sos holenderski bez trzepaczki
1

Sos holenderski bez trzepaczki…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Omlet z groszkiem i szynką

Omlet z groszkiem i szynką

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Lemon Curd - genialny, prosty krem cytrynowy

Lemon Curd - genialny, prosty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit