Mazurek cygański
Wielkanocny stół, to symbol polskiej goscinnosci, wspólnych spotkań rodzinnych, to wreszcie swięto radości i odradzającego się życia, gdzie symbolem jest wielkanocne jajko.
Dlatego musi być kolorowo, bogato i suto. Tak więc nieodłącznym elementem stołu są wielkanocne baby, ciasta i kolorowe, słodkie mazurki.
Sposród ogromnego wyboru, prym wiodą mazurki i tutaj polecam mazurek cygański z dużą iloscią słodkich bakalii.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej smietany
Składniki na farsz:
- 100 g daktyli
- 100 g suszonej porzeczki
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych fig
- 80 g płatków migdałowych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 żółtka
- 3 bialka
- 80 g drobnego cukru
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki mąki
Składniki do dekoracji:
- 125 g gotowego karmelu
- 25 g ciemnej czekolady
- 100 g migdałów
Wykonanie:
- Mąkę z solą i proszkiem przesiać, dodać kawałki zimnego masła i rozetrzeć do połączenia się masła.
- Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Podzielić na dwie części, uformować dwie kule i schłodzić 30 minut.
- Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć formę prostokątną o wymiarach ok. 26x 18 cm, wysmarowaną olejem.
- Nakłuć widelcem, piec w temp. 200 st. C przez 15 minut.
- Po czym odstawić ciasto w formie do wystudzenia.
- Usunąć pestki z daktyli i figi pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe bakalie i zalać wrzącą wodą, odstawić na 15 minut, po czym przecedzić i osuszyć.
- Żółtka ubić z cukrem na jasną gęstą masę, bakalie wymieszać z 2 łyżkami mąki i dodać do żółtek.
- Następnie ubić na sztywno pianę i delikatnie połączyć ze składnikami.
- Wyłożyć na podpieczony spód.
- Pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na masę bakaliową, nakłuć widelcem.
- Piec w temp. 180 st. C, przez 40 minut, pod koniec pieczenia tylko nad górną grzałką piekarnika.
- Piec do zarumienienia.
- Odstawić do wystudzenia.
- Masę karmelową rozpuścić i polać wierzch mazurka.
- Udekorować migdałami, startą czekoladą lub wg. uznania.
Smacznego ?
na podstawie przepisu Kuchnia Polska