Piwne talarki
Pyszne wyszły te krakersy. Kruchutkie, aromatyczne, w piekarniku fajnie puchną, tak jak chlebki pita. Uwaga: uzależniające. Wiadomo, do czego najlepsze ;)
Należy mieć:
100 g mąki
50 g bezmlecznej margaryny (dla NieAlergików: masła)
trochę ciemnego piwa
sporą szczyptę soli
mielony kminek
Z podanych składników (prócz kminku) zagnieść ciasto, dodając tyle piwa, by uzyskać zwartą, elastyczną konsystencję. Ciasto odłożyć na kilka minut do lodówki, a następnie cienko rozwałkować (ok. 2 mm) i powycinać małe krakersy (ja wycinałam kieliszkiem od wódki). Krakersy poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je piwem, posypać kminkiem, docisnąć przyprawę palcami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i piec aż "spuchną" i się zrumienią, ok. 10 minut.
Moja książka jest teraz także dostępna w sklepie alergica.pl! I w księgarni JakWyżej oraz Coryllus Stacjonarnie w FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy oraz księgarni Latarnik przy ul Łódzkiej 8 w Częstochowie.
Smakołyki zapraszają na swój fanpejdż!