Sernik kolorowy czyli moja wersja confetti cake.

Sernik kolorowy czyli moja wersja confetti cake.


Zdjęcie - Sernik kolorowy czyli moja wersja confetti cake. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W ostatnim czasie na wielu blogach, szczególnie amerykańskich panuje cofetti cake. To biszkopt w kolorowe kropeczki, uzyskane przez wsypanie do niego przed pieczeniem kolorowej posypki cukierniczej. Mimo, że u nas na zdjęciach nie jest to bardzo widoczne efekt by świetny. Pomysł wykorzystałam przy przygotowaniu tortu serowego na konkurs Miksera. Wyszedł super, gorąco polecam. Zdjęcie - Sernik kolorowy czyli moja wersja confetti cake. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
biszkopt
8 jajek,
8 łyżek mąki krupczatki,
8 łyżek cukru,
1 opakowanie posypki cukrowej w intensywnym kolorze ( nie nadaje się taka z barwniami naturalnymi)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ;
krem serowy:
1 kg twarogu, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, skórka z cytryny, sok z połowy cytryny, 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
polewa: 2 tabliczki białej czekolady 1/2 kostki masła lub kilka łyżek oleju



Zdjęcie - Sernik kolorowy czyli moja wersja confetti cake. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Białka ubić, dokładając żółtka i stopniowo cukier . Do piany przesiać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, a następnie dodać posypkę cukrową i uważając aby nie rozbić pęcherzyków powietrza połączyć z ciastem, wylać masę do tortownicy i piec około 30 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Wyciągnąć z piecyka, ostudzić a następnie przekroić na dwa blaty.
Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając stopniowo, co najmniej dwukrotnie zmielony twaróg (mielone w wiaderkach twarogi na serniki dostępne w marketach, nie nadają się do tego przepisu, gdyż są za rzadkie). Należy dobrze utrzeć wszystkie składniki, a na koniec dołożyć dodatki smakowe. Tak przygotowanym kremem przełożyć tort i delikatnie wysmarować boki i górę. Odłożyć na kilka minut do lodówki, a w tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali czekoladę, do gorącej dołożyć tłuszcz i dokładnie wymieszać. Oblać tort i udekorować według własnego uznania. Smacznego.
Zdjęcie - Sernik kolorowy czyli moja wersja confetti cake. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów