Precelki ziołowe z sezamem i solą
Dziś na Smakowitym blogu smakowite precelki przygotowane z wykorzystaniem Smakowitego smalczyku roślinnego. Przepis bierze udział w zabawie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem i aromatem ziół i prażonej cebulki. A w składzie żadnych konserwantów i cholesterolu! To doskonały składnik wytrawnych wypieków.
Składniki: 650g mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, 75g smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda, 300ml mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczki soli
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu do posypania, sól, sezam Przygotowanie:
Smalczyk rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe. Następnie dodajemy cukier, sól i drożdże i wyrabiamy chwilę mikserem. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 16 równych części i formujemy precle (jak poniżej).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubą solą i sezamem. Pieczemy w temperaturze 225 stopni przez 10 minut.