Jeżeli nie macie pomysłu, co zrobić z nadpoczętą paczką twarogu, to możecie upiec taką babkę. Jest dość wilgotna i ciężka, w smaku przypomina oponki serowe. Do środka można wrzucić ulubione bakalie
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy nieco wolnego czasu i dużo dobrych chęci, ale efekt z pewnością mile Was zaskoczy. Ciasto Jakuba (...) ma ciekawy smak, zdecydowanie polecam je dla osób lubiących mniej słodkie wypieki.
Będąc na zakupach, włożyłam więc do koszyka gotowe ciasto w pudełku. Przyniosłam je do domu, włożyłam do szafki, żeby było tam w razie mojego niepowodzenia i...zaczęłam szukać w necie przepisu na karpatkę wykonaną własnoręcznie.
Babeczki były PRZEPYSZNE ! Byłam zachwycona rezultatem. W skład ciasta wchodzą tylko cztery składniki a my mieliśmy prawdziwą ucztę. Kruche maślane ciasto z miękkim, kremowym, waniliowym wnętrzem. Pychota.
Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki i równomiernie rozsmarować. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać bitą śmietanę. Wstawić do lodówki i schłodzić(najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto nie będzie się rozpadać podczas krojenia).
Doskonałe chrupiące kwadraciki a'la faworki - ale nie można ich zbyt grubo rozwałkować bo nie będą takie chrupiące. Są doskonałe w smaku ale najlepiej smakują na ciepło... Polecam
Przedstawiam Wam przepis na faworki, robię je w taki sam sposób od ósmej klasy szkoły podstawowej, kiedy to na zajęciach ZPT właśnie takie robiliśmy. A skoro udało się je zrobić w trakcie 2 godzin lekcyjnych to znaczy, że cały proces trwa półtorej godzinki razem ze smażeniem. Faworki są kruche i pyszne!
Obiecywałam sobie w tym roku czekać do czwartku... Jednak nie da się. Gdzie się człowiek nie obejrzy wszędzie je widać. Więc Tłusty Czwartek zaczynamy już dzisiaj.
Pyszne, delikatne i nawet na zimno smakują dobrze... wyjdą każdemu wystarczy zrobić ciasto rozwałkować pokroić usmażyć i już gotowe obsypane cukrem pudrem stoją na waszym stole i czekają na zjedzenie... :-) Polecam
Kruche faworki z dodatkiem mąki krupczatki. Do pochrupania na ostatki. Tak kruche i delikatne, że należy sięgąć po nie z ostrożnością, coby się nie połamały. Cieniutkie oraz mocno napowietrzone - takie dostaniesz tylko z domowej cukierni :)
Dopóki nie spróbowałam gofrów drożdżowych, nie sądziłam, że mogą one być aż tak pyszne! Przepisy, z których robiłam gofry na proszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady. Ten przepis jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy.
Ciasta zmielić w maszynce do mięsa. Do okruchów dodać resztę składników. Wymieszać, najlepiej mikserem. Jeśli masa będzie za gęsta, dodać więcej mleka. Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego...