Chrust czyli faworki wg Dislowej

Chrust czyli faworki wg Dislowej
Obiecywałam sobie w tym roku czekać do czwartku... Jednak nie da się. Gdzie się człowiek nie obejrzy wszędzie je widać. Więc Tłusty Czwartek zaczynamy już dzisiaj.
Przepis z książki "Jak gotować" Marii Disslowej. Nieco zmieniony z powodu mojej pomyłki. W przepisie wyżej na Chruścik wydatny jednym ze składników była soda, w tym jej nie było... Kiedy się zorientowałam, ciasto już było zagniecione. Jednak nie uważam tego za błąd - faworki wyszły super, nieco przerośnięte, ale po za tym...
Zresztą zobaczcie sami.

Zdjęcie - CHRUST CZYLI FAWORKI WG DISLOWEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Faworki, czyli chrust - Laura SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 kieliszek rumu (dałam biały rum)
  • 6 dkg masła
  • 6 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 1/2-3/4 szklanki śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody (tego w oryginale nie było)
  • cukier waniliowy (u mnie cukier puder)
  • mąka do podsypywania
  • smalec lub olej do smażenia*
* jeśli olej to koniecznie rzepakowy - ma on najwyższą temperaturę rozkładu (tzw. punkt dymienia) Mąkę przesiać, wymieszać z posiekanym masłem, dodać jajka, cukier, rum i sól (no ja tutaj jeszcze sypnęłam sodą). Śmietanę należy dodawać stopniowo, zagniatając ciasto - powinno być troszkę rzadsze niż ciasto na pierogi.
Ciasto porcjami wałkować na grubość ok. 2 mm. Kroić paski o szerokości 2 cm i długości 8-10 cm, w środku lekko ponacinać. Przewlekać jeden koniec przez nacięcie.
Zdjęcie - CHRUST CZYLI FAWORKI WG DISLOWEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Aby sprawdzić czy tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę należy wrzucić mały kawałek ciasta i sprawdzić czy będzie się rumienił.
Zdjęcie - CHRUST CZYLI FAWORKI WG DISLOWEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowe faworki posypać zmielonym cukrem waniliowym lub cukrem pudrem
____________________
ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:
SŁONIOWE USZY

oraz na
OPONKI Z NUTĄ ORIENTU

Kategorie przepisów