Chrust czyli faworki wg Dislowej
Obiecywałam sobie w tym roku czekać do czwartku... Jednak nie da się. Gdzie się człowiek nie obejrzy wszędzie je widać. Więc Tłusty Czwartek zaczynamy już dzisiaj.
Przepis z książki "Jak gotować" Marii Disslowej. Nieco zmieniony z powodu mojej pomyłki. W przepisie wyżej na Chruścik wydatny jednym ze składników była soda, w tym jej nie było... Kiedy się zorientowałam, ciasto już było zagniecione. Jednak nie uważam tego za błąd - faworki wyszły super, nieco przerośnięte, ale po za tym...
Zresztą zobaczcie sami.
Faworki, czyli chrust - Laura SKŁADNIKI:
Ciasto porcjami wałkować na grubość ok. 2 mm. Kroić paski o szerokości 2 cm i długości 8-10 cm, w środku lekko ponacinać. Przewlekać jeden koniec przez nacięcie.
Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Aby sprawdzić czy tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę należy wrzucić mały kawałek ciasta i sprawdzić czy będzie się rumienił.
Gotowe faworki posypać zmielonym cukrem waniliowym lub cukrem pudrem
____________________
ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:
SŁONIOWE USZY
oraz na
OPONKI Z NUTĄ ORIENTU
Przepis z książki "Jak gotować" Marii Disslowej. Nieco zmieniony z powodu mojej pomyłki. W przepisie wyżej na Chruścik wydatny jednym ze składników była soda, w tym jej nie było... Kiedy się zorientowałam, ciasto już było zagniecione. Jednak nie uważam tego za błąd - faworki wyszły super, nieco przerośnięte, ale po za tym...
Zresztą zobaczcie sami.
Faworki, czyli chrust - Laura SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 kieliszek rumu (dałam biały rum)
- 6 dkg masła
- 6 dkg cukru
- szczypta soli
- 1/2-3/4 szklanki śmietany
- 1/2 łyżeczki sody (tego w oryginale nie było)
- cukier waniliowy (u mnie cukier puder)
- mąka do podsypywania
- smalec lub olej do smażenia*
Ciasto porcjami wałkować na grubość ok. 2 mm. Kroić paski o szerokości 2 cm i długości 8-10 cm, w środku lekko ponacinać. Przewlekać jeden koniec przez nacięcie.
Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Aby sprawdzić czy tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę należy wrzucić mały kawałek ciasta i sprawdzić czy będzie się rumienił.
Gotowe faworki posypać zmielonym cukrem waniliowym lub cukrem pudrem
____________________
ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:
SŁONIOWE USZY
oraz na
OPONKI Z NUTĄ ORIENTU