Chlebek cukiniowy to prawdziwie wakacyjny przepis! Nie tylko dlatego, że jego głównym składnikiem nadającym charakterystycznego smaku jest młoda, letnia cukinia. Ale także dlatego, że wykonanie tego chlebka jest banalnie proste.
Przepis ten został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz smakowity chleb", której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica, producent margaryny "Smakowita".
Chleb zrobiony jest na proszku do pieczenia, co nie wymaga czekania, aż urośnie. Po prostu mieszamy trzepaczką wszystkie składniki w misce, pieczemy i gotowe! To prawdziwy chleb dla zabieganych. I do tego smakuje naprawdę wyśmienicie. Jeśli uda wam się wytrzymać 45 minut bez jedzenia, można spokojnie upiec go na śniadanie.
Mus jabłkowy doda naszym bułeczkom „zdrowia”, bo jak pewnie wszyscy wiedzą, jabłka to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych. Nie bez powodu istnieje powiedzenie „One apple a day keeps doctors away” (jedno jabłko dziennie trzyma lekarzy z dala).
Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe. Szklanka mleka, i jesteśmy w raju. A przynajmniej ja byłam.
Chleby ciężkie potrafią utrzymywać prawie taką samą świeżość przez kilka dni! Taki jest też ten chleb z siemieniem lnianym. Siemię lniane po wymieszaniu z wodą wypuszcza coś na kształt żelu. A on świetnie nawilża ciasto!
Chlebek robiony już wiele razy - bo smaczny i szybki. Lekko słodkawy z bardzo chrupiącą skórką. Sprawdza się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami.
Wszystkim smakoszom zakochanym w serowych smakach chciałam polecić dzisiejszy chleb. Jeśli do tej pory, tworząc serowe deski kładliście na nich jedynie sery, kupne bagietki i konfiturę z czerwonej cebuli to zachęcam do spróbowania tego chleba. Powstał on z myślą właśnie o serach, ponieważ uważam, że wiele z nich, cudownie komponuje się z gruszką.
Puszysty w dotyku, kukurydziany smak i zapach imbirowy. Taki jest chlebek kukurydziany z dodatkiem świeżo startego imbiru. Propozycja ta powstała z myślą o zabieganych i wszystkich osób, które stawiają pierwsze kroki w pieczeniu domowego chleba
Flash loaf nazywany jest chlebkiem „ekspresowym”. Jego całe wykonanie zajmuje ok. 1 godziny i 45 minut. Jak na chleb drożdżowy jest to dosyć mało czasu, dlatego w nazwie tej jest sporo prawdy . Chlebek ten zdecydowanie może trafić na listę tych niezwykłych, które chce się w kółko wypiekać w domu. Sukces pysznego bochenka niesie za sobą kilka istotnych sekretów.
Dzisiaj (chyba z okazji padającego śniegu ;)) naszła mnie wielka ochota na pieczenie chleba. Nie miałam ochoty długo czekać, więc tym razem bez zakwasu - szybki chlebek odrywany. (...) Myślę, ze miłośników wytrawnych, drożdżowych wypieków nie trzeba długo namawiać. Chlebek jest pyszny, wilgotny i puszysty. A najlepsze jest to, że obłędnie pachnie!
Bardzo aromatyczne czosnkowe bułeczki, miękkie i puszyste. Podczas pieczenia pachnie nimi cały dom :) Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, takie lekko przestudzone. Na drugi dzień tracą chrupkość, ale nadal są smaczne.
W ramach zabawy “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem postanowiłam przygotować wariację z klasycznym pieczywem bułgarskim w roli głównej. Podstawowy przepis bardzo mi smakował ale po dodaniu czosnku przepis zdecydowanie zyskał.
Piękne, mięciutkie, zachowujące długo świeżość, najeżone ziarnami - po prostu pyszne i ta forma w jakiej są upieczone, u mnie w Gdańsku to po prostu "Stokrotka", a u Was?