Chleb z serem pleśniowym i gruszką

Zdjęcie - Chleb z serem pleśniowym i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkim smakoszom zakochanym w serowych smakach chciałam polecić dzisiejszy chleb. Jeśli do tej pory, tworząc serowe deski kładliście na nich jedynie sery, kupne bagietki i konfiturę z czerwonej cebuli to zachęcam do spróbowania tego chleba. Powstał on z myślą właśnie o serach, ponieważ uważam, że wiele z nich, cudownie komponuje się z gruszką.

Niewielki dodatek serów do chleba nadaje mu specyficznego i „ostrego smaku”, który jest przełamywany naturalną słodyczą gruszki. Chleb pachnie serami, a mimo to nie są one nachalne w smaku. Wręcz przeciwnie, próbując tego chleba nabiera się ochoty na jeszcze więcej :)

I mimo, że nie powinno się jeść chleba na ciepło..ja nie mogłam się powstrzymać.

Zdjęcie - Chleb z serem pleśniowym i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z serem pleśniowym i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z serem pleśniowym i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z serem pleśniowym i gruszką Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour 40 mins Czas pieczenia: 35 mins Calkowity czas: 2 hours 15 mins

Porcje: 1

Skladniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • gruszka
  • 50 g sera pleśniowego (u mnie kozi ser, brie oraz ser typu blue)
  • 200 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąkę mieszamy w misce z solą, cukrem oraz drożdżami.
  2. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Sery kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodajemy do suchych składników.
  3. Stopniowo zaczynamy wlewać wodę i wyrabiać ciasto na chleb. Zagniatamy lub wyrabiamy mikserem kilka minut. Ciasto będzie dosyć lepkie, nie należy się tym przejmować. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę.
  4. Ciasto wyciągamy z miski, przekładamy na blat i podsypujemy mąką, wyrabiamy dwie minuty, tak aby osiągnąć formę kuli. Ukształtowaną kulę kładziemy złączeniem ku dołowi, na pergaminie lub folii aluminiowej. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
  6. Chleb pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy do 200 stopni i dopiekamy jeszcze kilka minut.

3.1.09

3.1.0

Przepisy z tych kategorii

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Racuchy z jabłkami
3

Racuchy z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jabłecznik sypany
1

Jabłecznik sypany

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake