Chleb z serem pleśniowym i gruszką

Zdjęcie - Chleb z serem pleśniowym i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkim smakoszom zakochanym w serowych smakach chciałam polecić dzisiejszy chleb. Jeśli do tej pory, tworząc serowe deski kładliście na nich jedynie sery, kupne bagietki i konfiturę z czerwonej cebuli to zachęcam do spróbowania tego chleba. Powstał on z myślą właśnie o serach, ponieważ uważam, że wiele z nich, cudownie komponuje się z gruszką.

Niewielki dodatek serów do chleba nadaje mu specyficznego i „ostrego smaku”, który jest przełamywany naturalną słodyczą gruszki. Chleb pachnie serami, a mimo to nie są one nachalne w smaku. Wręcz przeciwnie, próbując tego chleba nabiera się ochoty na jeszcze więcej :)

I mimo, że nie powinno się jeść chleba na ciepło..ja nie mogłam się powstrzymać.

Zdjęcie - Chleb z serem pleśniowym i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z serem pleśniowym i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z serem pleśniowym i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z serem pleśniowym i gruszką Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour 40 mins Czas pieczenia: 35 mins Calkowity czas: 2 hours 15 mins

Porcje: 1

Skladniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • gruszka
  • 50 g sera pleśniowego (u mnie kozi ser, brie oraz ser typu blue)
  • 200 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąkę mieszamy w misce z solą, cukrem oraz drożdżami.
  2. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Sery kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodajemy do suchych składników.
  3. Stopniowo zaczynamy wlewać wodę i wyrabiać ciasto na chleb. Zagniatamy lub wyrabiamy mikserem kilka minut. Ciasto będzie dosyć lepkie, nie należy się tym przejmować. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę.
  4. Ciasto wyciągamy z miski, przekładamy na blat i podsypujemy mąką, wyrabiamy dwie minuty, tak aby osiągnąć formę kuli. Ukształtowaną kulę kładziemy złączeniem ku dołowi, na pergaminie lub folii aluminiowej. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
  6. Chleb pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy do 200 stopni i dopiekamy jeszcze kilka minut.

3.1.09

3.1.0

Przepisy z tych kategorii

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Kawowy sernik nowojorski
4

Kawowy sernik nowojorski

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ziemniaki po grecku
2

Ziemniaki po grecku

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem
1

Kruche ciasto z brzoskwiniami…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Naleśniki z porem i pieczarkami
1

Naleśniki z porem i pieczarkam…

figmara figmara
figowe smaki

Sernik Snickers z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą
2

Sernik Snickers z masłem orzec…

food² food²
Food Square

Zapiekanka ziemniaczana z 3 serami

Zapiekanka ziemniaczana z 3 se…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni