Chleb z serem pleśniowym i gruszką
Wszystkim smakoszom zakochanym w serowych smakach chciałam polecić dzisiejszy chleb. Jeśli do tej pory, tworząc serowe deski kładliście na nich jedynie sery, kupne bagietki i konfiturę z czerwonej cebuli to zachęcam do spróbowania tego chleba. Powstał on z myślą właśnie o serach, ponieważ uważam, że wiele z nich, cudownie komponuje się z gruszką.
Niewielki dodatek serów do chleba nadaje mu specyficznego i „ostrego smaku”, który jest przełamywany naturalną słodyczą gruszki. Chleb pachnie serami, a mimo to nie są one nachalne w smaku. Wręcz przeciwnie, próbując tego chleba nabiera się ochoty na jeszcze więcej
I mimo, że nie powinno się jeść chleba na ciepło..ja nie mogłam się powstrzymać.
Chleb z serem pleśniowym i gruszką Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour 40 mins Czas pieczenia: 35 mins Calkowity czas: 2 hours 15 mins Porcje: 1 Skladniki- 450 g mąki pszennej chlebowej
- łyżeczka suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- gruszka
- 50 g sera pleśniowego (u mnie kozi ser, brie oraz ser typu blue)
- 200 ml letniej wody
- Mąkę mieszamy w misce z solą, cukrem oraz drożdżami.
- Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Sery kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodajemy do suchych składników.
- Stopniowo zaczynamy wlewać wodę i wyrabiać ciasto na chleb. Zagniatamy lub wyrabiamy mikserem kilka minut. Ciasto będzie dosyć lepkie, nie należy się tym przejmować. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę.
- Ciasto wyciągamy z miski, przekładamy na blat i podsypujemy mąką, wyrabiamy dwie minuty, tak aby osiągnąć formę kuli. Ukształtowaną kulę kładziemy złączeniem ku dołowi, na pergaminie lub folii aluminiowej. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
- Chleb pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy do 200 stopni i dopiekamy jeszcze kilka minut.