Chleb migdałowy z płatkami owsianymi + słów parę o BFG 2012

Zdjęcie - Chleb migdałowy z płatkami owsianymi + słów parę o BFG 2012 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek robiony już wiele razy - bo smaczny i szybki. Lekko słodkawy z bardzo chrupiącą skórką. Sprawdza się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Ponieważ dziś obchodzony jest Światowy Dzień Chleba, tym bardziej polecam ten bezproblemowy, a przy tym dość efektowny wypiek.

Składniki na 1 bochenek: przepis z książki 'Chleby, bułki, bułeczki'; pisałam o niej tu
  • 600 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka proszku do pieczenia [płaska]
  • łyżka sody oczyszczonej [płaska]
  • 50 g masła
  • 120 g płatków owsianych
  • 120 g pokrojonych migdałów [u mnie ok. 100 g płatków migdałowych]
  • 300 ml maślanki
  • jajko
  • mąka do posypania stolnicy
  • łyżka roztopionego masła
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. W naczyniu wymieszać mąkę z 3 łyżkami cukru, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać pokrojone masło i wyrabiać, aż składniki się połączą. Do powstałej masy dosypać migdały i płatki owsiane, wlaś maślankę, wbić jajko i razem zagnieść. Ciasto przełożyć na oprószoną maką stolnicę, wyrabiać 2-3 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie zrobić kulę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczając wierzch ciasta dłonią. Uformowany bochenek posmarować stopionym masłem i posypać cukrem. Aby zapobiec pęknięciu ciasta w trakcie pieczenia, należy przed wstawieniem do piekarnika naciąć wierzch w kilku miejscach dosyć głęboko (mniej więcej 5 cm) ostrym nożem. Piec godzinę w rozgrzanym uprzednio piekarniku.

Zdjęcie - Chleb migdałowy z płatkami owsianymi + słów parę o BFG 2012 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*******

Zdjęcie - Chleb migdałowy z płatkami owsianymi + słów parę o BFG 2012 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W miniony weekend miałam przyjemność być jednym z uczestników Blog Forum Gdańsk 2012. Był to mój pierwszy blogowy event, w którym brałam udział - nie ukrywam, że cieszyłam się jak dziecko, kiedy odczytałam maila z decyzją o przyjęciu.
BFG uważam za bardzo udane przedsięwzięcie. W wielki skrócie - genialna atmosfera (no ba, blogerzy!), merytoryczne treści (przynajmniej na większośći wykładów :)) i dobra organizacja. No i lokalizacja w Gdańsku - nic dodać, nic ująć.
Co prawda oferta tematyczna skierowana do blogerów kulinarnych (a było nas naprawdę sporo) była bardzo skromna - tylko jeden wykład (o kulinarnym video) oraz warsztaty (stylizacji kulinarnej) - niemniej nie napiszę, że jestem zawiedziona ogólną tematyką konferencji. Wykłady były zróżnicowane i interesujące, a przekazywane treści można było mniej lub bardziej powiązać ze specyfiką blogów kulinarnych. Jestem jednocześnie pod dużym wrażeniem wielu blogerów-prelegentów - nie tylko świetnie się ich czyta, ale i słucha (a nawet ogląda ;)).
Ponieważ najbardziej zależało mi na warsztatach stylizacji kulinarnej poświęcę im trochę więcej miejsca. Na wstępie zaznaczę, że na pewno nie nazwałabym ich warsztatami o stylizacji. Były to bardziej podstawowe porady i triki dotyczące samego fotografowania - choć zapewne już znane wszystkim obecnym na sali (głównie manipulowanie światłem przy pomocy styropianu czy zbitego lusterka/folii aluminiowej). Odniosłam wrażenie, że Prowadzący traktował nas trochę po macoszemu - jakby nie do końca zdawał sobie sprawę, że mówi do grupy blogerek kulinarnych (myślę, że podstawy fotografii - jak "fotografować najlepiej w dziennym świetle" - większość z nas już opanowała...). Co więcej było nas całkiem sporo, a miejsca do fotografowania oraz rekwizytów dość mało, więc panował lekki chaos - dodatkowo wspomagany problemami technicznymi w zrzucaniu zdjęć na komputer żeby pokazać nam, jak zdjęcie powinno wyglądać (swoją drogą i tak ledwo co mogłam dostrzec na małym laptopie - myślę, że tablica z rzutnikem to rekwizyt niezbędny na tego typu warsztaty). Swoją drogą może nie powinnam tak narzekać na te zajęcia, bo prowadzący organizując konkurs na najciekawsze zdjęcia, finalnie wybrali między innymi moje zdjęcie (obok trzech innych). Czułam się szczerze wyróżniona, bo początkowo byłam nieco 'onieśmielona' moim skromnym sprzętem :)

Zdjęcie - Chleb migdałowy z płatkami owsianymi + słów parę o BFG 2012 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A, była jeszcze impreza integracyjna, ale... o niej nie będę pisać publicznie ;) Wspomnę tylko o koncercie Smolika, wymyślnych słodkich i wytrawnych przekąskach oraz drinkach noszących nazwy nawiązujące do najpopularniejszych blogów.
Z nadzieją... do zobaczenia za rok!



Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb