W zeszłym roku obdarowywałam znajomych domową cytrynówką oraz likierem przypominającym w smaku Baileys. W tym roku postanowiłam zaszaleć i zrobić czekoladowy likier z miętą, który był przy okazji jednym z moich podarków w tajemniczej paczce.
Do szklanki nalać whisky wrzucić kostki lodu dodać syrop korzenny i dopełnić sokiem z jabłek. Podawać.Polecam, najlepiej kiedy sok i alkohol jest mocno schłodzony...
Wymieszać wodę, wino, rum oraz wiśniówkę, a następnie dodać lód. Pokroić cytrusy w plasterki i dodać do ponczu. Wydrążyć pestki z granatu a następnie dodać do ponczu. Udekorować listkami mięty.
Dzisiaj jednak chciałabym przedstawić Wam przygotowany przeze mnie na potrzeby magazynu likier kawowo-czekoladowy. Znajdziecie go w towarzystwie kawówki oraz podpiwku kawowego. Delikatny i aromatyczny likier umili Wam długie zimowe wieczory. Możecie podać go samodzielnie lub wykorzystać do przygotowania drinków.
Przy karnawale jak to bywa czas na drinka,tym razem z maracują i zieloną herbatą. Wspaniale razem się komponują, a dodatek grenadine podkreśla smak i łagodzi kwaskowość maracui.
Dodać do miodu gniazda anyżu oraz goździki. Podgrzewać przez kilka minut, aż do momentu, gdy miód będzie parował (nie gotować). Nalać do dużych pucharków, tak aby w każdym znalazła się gwiazdka anyżu oraz kilka goździków. Posypać po wierzchu płatkami migdałów i podawać gorące...
Cosmopolitan, drink przez lata zapomniany (oryginał podobno powstał około 1934 r.) został rozsławiony przez ogromnie popularny serial Seks w Wielkim Mieście.
Idzie lato, sezon na rabarbar w pełni, weekend przed nami, więc wszystko sprzyja takim drinkom. Myślę, że to będzie przebój! Polecam na upalne dni, poczęstujcie też dzieci (oczywiście w wersji bez rumu).
Nazwa „sangría” oznacza z hiszpańskiego „krwawienie” i wskazuje na głęboki czerwony kolor napoju. Owoce użyte do sporządzenia sangrii mogą być dowolne: ja użyłam pomarańczy, cytryny, brzoskwiń i truskawki, ale mogą to być także winogrona, limonki, jabłka, gruszki czy ananasy. Po prostu kombinujcie z Waszymi ulubionymi owocami :) Sangrię należy pić mocno schłodzoną i obowiązkowo z kostkami lodu. Dzięki temu znakomicie chłodzi i orzeźwia. Koniecznie wypróbujcie!
Ten drink to doskonałe połączenie syropu z kwiatów dzikiego bzu, ginu i soku z limonki. Syrop z kwiatów jest bardzo słodki dlatego też świetnie pasuje do lekko cierpkiego ginu i kwaśnej limonki. Podany z kostkami lody doskonale smakuje w upalne dni.
Mojito truskawkowe Mojito to mój ulubiony drink. Tuż obok mrożonej truskawkowej Margarity. Nie zdziwi więc Was, że na punkcie bezalkoholowego mojito truskawkowego oszalałam całkowicie. Mięta i limonka to niesamowicie aromatyczne połączenie, a jak dorzucić do tego truskawki, to już pełnia lata i szczęścia. :)
Delikatny likier cytrynowy z wyraźnym aromatem skórki jest doskonały. Moc procentowa nie jest wielka ale nie o nią tu chodzi ponieważ likier został przygotowany raczej z myślą o wypiekach i deserach. Doskonale się sprawdza w różnego rodzaju masach. Zachęcam do przygotowania.