Drink z whisky i maracują
Przy karnawale jak to bywa czas na drinka,tym razem z maracują i zieloną herbatą. Wspaniale razem się komponują, a dodatek grenadine podkreśla smak i łagodzi kwaskowość maracui. Oczywiście ilość alkoholu zależy od indywidualnego podniebienia ;-)
na jedną porcję
- 60 ml whisky
- 2 maracuje
- garstka kostek lodu
- 1 łyżka syropu z grenadine
- 60 ml zielonej herbaty z 1/2 łyżeczką miodu (zaparzonej i przestudzonej)
Do szklanki wrzucić kostki lodu następnie wlać zawartość maracui na to whisky i zielona herbatę zamieszać i polać lekko syropem - jeszcze raz zamieszać i gotowe.
Można też wrzucić wszystkie składniki do szejkera a jeżeli go nie mamy to do słoika z zakrętką - wstrząsnąć kilkakrotnie i przelać do szklanki. Podawać od razu.
No to zdrowie :-)