Sangria
Pozostając w klimatach Półwyspu Iberyjskiego, tym razem chciałabym zachęcić Was do zrobienia idealnego trunku na upalne, letnie wieczory. Sangria to popularny w Hiszpanii i Portugalii poncz owocowy na bazie czerwonego wina. Nazwa „sangría” oznacza z hiszpańskiego „krwawienie” i wskazuje na głęboki czerwony kolor napoju. Owoce użyte do sporządzenia sangrii mogą być dowolne: ja użyłam pomarańczy, cytryny, brzoskwiń i truskawki, ale mogą to być także winogrona, limonki, jabłka, gruszki czy ananasy. Po prostu kombinujcie z Waszymi ulubionymi owocami :)
Sangrię należy pić mocno schłodzoną i obowiązkowo z kostkami lodu. Dzięki temu znakomicie chłodzi i orzeźwia. Koniecznie wypróbujcie!
SANGRIA
- 1 butelka półwytrawnego czerwonego wina (użyłam portugalskiego),
- 100ml brandy (pominęłam),
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej,
- 3 pomarańcze,
- 2 brzoskwinie,
- 1 cytryna,
- garść truskawek,
- ok. 3 łyżek cukru,
- lód
Cukier rozpuścić w odrobinie gorącej wody i zostawić do przestudzenia. Pomarańcze i cytrynę wyszorować i sparzyć. Z dwóch pomarańczy wycisnąć sok, trzecią pokroić w grube półplasterki. W podobne półplasterki pokroić cytrynę. Z brzoskwiń usunąć pestkę i pokroić je na ósemki, a truskawki na połówki. Owoce umieścić w dużym dzbanku lub w misce. Dodać rozpuszczony cukier, sok pomarańczowy, wodę gazowaną, brandy i wino. Wszystko razem wymieszać i schłodzić w lodówce kilka godzin.
Podawać z kostkami lodu.