Jesienna tarta ze śliwkami z dodatkiem migdałów i skórki cytrynowej. Słodka tarta idealna na jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty... Tarta jest prosta, a za to smak jest powalający :-)
Chleb pszenny na zakwasie, to jeden z najlepszych chlebków, które wyszły spod mojej ręki, a przewinęło się ich wiele. Dlatego, często wracam do tego przepisu i regularnie go piekę. Chlebuś z tych proporcji wchodzi idealny, z przyjemnie chrupiącą skórką i wilgotnym, sprężystym, delikatnych środkiem.
Sezon na jabłka w pełni, nadeszła więc pora na pyszne jabłkowe wypieki. Dziś przedstawiam więc przepis na pyszne, zakręcone muffiny z dużą ilością jabłek i cynamonu, z niezwykle delikatnym ciastem drożdżowym. Polecam!
Dzisiaj przepis na chlebek, któregokromka stanowi całą kanapkę i jak to mój brat stwierdził, najlepiej smakuje bezdodatków. Mi najbardziej smakuje z jajkiem, pomidorem lub kiszonym ogórkiem.
Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią , że ich przeciwnicy będą zajadać z przyjemnością.
Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił nic ze swoich właściwości
Kto nie lubi zapiekanek? No właśnie :) Nie sposób ich nie lubić, bo w jednym naczyniu można przemycić wszystkie dobrości naraz. Tym razem: dynia, mięso, sos pomidorowy i ser. Bardzo smaczny i sycący obiad.
Proste nie znaczy bez smaku. Czasami prostotą i minimalizmem w użyciu składników można wyczarować wspaniałe danie – wizualnie i smakowo. Uwielbiam figi świeże, suszone w miodzie czy pieczone, dlatego ta kombinacja przypadła mi do gustu – ser pleśniowy, szynka parmeńska i figa, zapieczone na cieście francuskim.
Bardzo smaczna i błyskawiczna do zrobienia pasta o wyrazistym smaku suszonych pomidorów. Robiłam ją już wielokrotnie, gdyż kanapki z różnego rodzaju pastami to jedno z moich ulubionych śniadań :)
Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne śledziki z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady. Ci co nie przepadają za kaparami mogą się zdziwić. Ja nie jestem ich wielką fanką, ale do tego sosu pasują jak ulał
Niby zwykły kurczak w zwykłym pomidorowym sosie. Na pierwszy rzut oka totalna nuda, prawda? Ale zapewniam Was, że w przypadku tego dania, o nudzie nie może być mowy. Kurczak jest miękki i soczysty, sos dzięki dodatkowi mascarpone kremowy i delikatny. No i oliwki jako przysłowiowa kropka nad i.