Dyniowo-miodowe

Dyniowo-miodowe

Zdjęcie - Dyniowo-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Puszyste i wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem odrobiny skórki pomarańczowej i miodu. A dzieci były wprost zachwycone, znikło bardzo szybko - dobrze że zdążyłam się załapać choć na jeden kawałek :-) polecam

  • 1 szklanka pure z dyni
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • otarta skórka z 1 pomarańczy 
  • ok 4 jajka ( waga w skorupkach 230 g)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody 

W misce wymieszać mąkę pszenną z sodą i otartą skórką z pomarańczy - odstawić. Pure utrzeć z żółtkami , dodać olej i miód oraz skórkę z pomarańczy - połączyć składniki wraz z suchymi. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier - wymieszać delikatnie z masą dyniową i wylać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C termoobieg i piec ok 35 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta - zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. 

lukier

  • 1 białko
  • ok 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny 

 Do miski wbić białko dodać sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać na gładką masę - gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać jeszcze cukru pudru a jak zbyt gęsty sok z cytryny.

Ciasto pokroić na kawałki i polać lukrem - zostawić do stwardnienia lukru.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Dyniowo-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dyniowo-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis dodaję do Festiwalu Dyni 2013

Kategorie przepisów