Dyniowo-miodowe
Puszyste i wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem odrobiny skórki pomarańczowej i miodu. A dzieci były wprost zachwycone, znikło bardzo szybko - dobrze że zdążyłam się załapać choć na jeden kawałek :-) polecam
- 1 szklanka pure z dyni
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- ok 4 jajka ( waga w skorupkach 230 g)
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
W misce wymieszać mąkę pszenną z sodą i otartą skórką z pomarańczy - odstawić. Pure utrzeć z żółtkami , dodać olej i miód oraz skórkę z pomarańczy - połączyć składniki wraz z suchymi. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier - wymieszać delikatnie z masą dyniową i wylać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C termoobieg i piec ok 35 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta - zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
lukier
- 1 białko
- ok 150 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Do miski wbić białko dodać sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać na gładką masę - gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać jeszcze cukru pudru a jak zbyt gęsty sok z cytryny.
Ciasto pokroić na kawałki i polać lukrem - zostawić do stwardnienia lukru.
Smacznego
przepis dodaję do Festiwalu Dyni 2013