Smażone tosty sezamowe z pastą surimi
- SKŁADNIKI:
- pieczywo pszenne - 4 szt
- białko - 2 szt
- sezam - 80 g
- olej Kujawski czosnkowy - 125 ml
- PASTA:
- paluszki krabowe(surimi) - 200 g
- cebula - 1 szt
- ser cheddar - 3 łyżki
- jajko - 1 szt
- sól - 1 szczypta
- pieprz - 1 szczypta
Paluszki surimi - produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym.Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też past.
Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią , że ich przeciwnicy będą zajadać z przyjemnością.
W sam raz na leniwe śniadanie!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pieczywo smarujemy z dwóch stron białkiem i obtaczamy w sezamie.
PASTA:
Paluszki krabowe mielimy.
Mieszamy z drobno posiekaną cebulą i startym serem.
Dodajemy roztrzepane jajko.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
CAŁOŚĆ:
Przygotowaną pastą gęsto smarujemy pieczywo i lekko dociskamy.
Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju czosnkowym na złoty kolor.
PORADA:
Smażenie zacznij od ułożenia strony z pastą do dołu – sprawi to , że pasta się zapiecze i nie odpadnie od pieczywa.
Tosty smaż po minucie z każdej strony obracając je 4krotnie-sprawi to, że sezam się nie przypali.
Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.