Smażone tosty sezamowe z pastą surimi

Smażone tosty sezamowe z pastą surimi
  • SKŁADNIKI:
  •  pieczywo pszenne - 4 szt
  •  białko - 2 szt
  •  sezam - 80 g
  •  olej Kujawski czosnkowy - 125 ml
  • PASTA:
  •  paluszki krabowe(surimi) - 200 g
  •  cebula - 1 szt
  •  ser cheddar - 3 łyżki
  •  jajko - 1 szt
  •  sól - 1 szczypta
  •  pieprz - 1 szczypta

Paluszki surimi - produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym.Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też past.

Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią , że ich przeciwnicy będą zajadać z przyjemnością.

W sam raz na leniwe śniadanie!

Zdjęcie - Smażone tosty sezamowe z pastą surimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pieczywo smarujemy z dwóch stron białkiem i obtaczamy w sezamie.

PASTA:

Paluszki krabowe mielimy.

Mieszamy z drobno posiekaną cebulą i startym serem.

Dodajemy roztrzepane jajko.

Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

CAŁOŚĆ:

Przygotowaną pastą gęsto smarujemy pieczywo i lekko dociskamy.

Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju czosnkowym na złoty kolor.

PORADA:

Smażenie zacznij od ułożenia strony z pastą do dołu – sprawi to , że pasta się zapiecze i nie odpadnie od pieczywa.

Tosty smaż po minucie z każdej strony obracając je 4krotnie-sprawi to, że sezam się nie przypali.

Zdjęcie - Smażone tosty sezamowe z pastą surimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.

 

Kategorie przepisów