The Mexican quiche
Dzisiaj obiecany przepis z wykorzystaniem guacamole - wspaniały, meksykański quiche.
Krucha, bardzo syta tarta, z pikantnym, ale doskonałym, meksykańskim farszem, której ostrość łagodzi delikatny sos guacamole.
Poezja w smaku i przyjemność dla oka:)
Polecam serdecznie! Trudno się jej oprzeć!
Inspiracja Fulloftaste.
Składniki:
ciasto
- 200g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- łyżeczka czerwonej papryki
farsz
- 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowego)
- 250g pieczarek
- 150g sera mozzarella
- guacamole do posmarowania (przepis tutaj)
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów (500g)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 0.5 puszki czerwonej fasoli
- sól, pieprz, chilli, przyprawa meksykańska do smaku
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego (gęstego)
- sałata lodowa
- łyżka oleju
Składniki na ciasto zagnieść
Schłodzić w lodówce.
Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty.
Tartę nakłuć widelcem, podpiec ją ok. 15-20 minut w 180C.
Zrobić farsz.
Cebulę posiekać, pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć razem na łyżce oleju.
Dodać mięso mielone i pokrojoną w kostkę paprykę.
Całość podsmażyć.
Dodać pomidory.
Dusić do odparowania nadmiaru wody.
Doprawić roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, chilli i przyprawą do dań meksykańskich.
Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty.
Posypać tartą mozzarellą.
Zapiekać w 180C ok. 25 minut.
Przed podaniem, gotową tartę, polać guacamole, jogurtem naturalny.
Wierzch posypać potarganymi kawałkami sałaty.