Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach



Ciągle, w biegu i na wszystko brak czasu. Zastanawiam się jak to robią inni, że publikują codziennie lub kilka razy dziennie swoje przepisy. Ja mam laptop zawalony zdjęciami, które w pośpiechu udało mi się zrobić przy okazji jakiegoś pieczenia lub gotowania i obiecuję sobie że na pewno na nie znajdę czas a na obietnicach się kończy.
Wymiana piekarnika na nowy z większą opcją programów pieczenia pozwoliła mi dopiero zauważyć jak ważny jest dobry piekarnik ( i wcale nie taki drogi). Ostatnio piekłam kilka swoich ulubionych potraw i są o niebo lepsze niż w poprzednim piekarniku.
Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił nic ze swoich właściwości.
Z podanego przepisu wyszły mi dwie podłużne foremki trochę szersze od tradycyjnych keksówek.
Zdjęcie - Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: 1 kg mąki żytniej, typ 720 100 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody do rozczynu + woda z ugotowanych ziemniaków do ciasta 5 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżeczki soli 2 łyżki suszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka prażonej cebulki Szczypta mielonego kminku.
Dodatkowo do smarowania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 płaska łyżka maku do posypania

Zdjęcie - Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zalać taką ilością wody, aby sięgała 1-2 cm ponad ziemniakami. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wodę w której gotowały się ziemniaki pozostawić do ciasta. Z drożdży, cukru i ciepłej ( nie gorącej) wody zrobić rozczyn ( wszystko razem wymieszać) i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże ruszą. Z wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić po raz trzeci i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Tym razem pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut.
Gdy ciasto podrośnie można je naciąć a następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 25 – 30 minut.*
Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Zdjęcie - Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
*Chleb będzie upieczony, gdy podczas postukania go ręką wyda głuchy dźwięk.

Przepisy z tych kategorii

Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
1

Gęsta pomidorowa z pesto i moz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka grecka
1

Sałatka grecka

food² food²
Food Square

Gnudi w pomidorowym sosie z pomarańczą i rozmarynem
1

Gnudi w pomidorowym sosie z po…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka szopska
1

Sałatka szopska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach
1

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chutney z pomidorów
1

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Pieczone ziemniaczki
1

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką
1

Ziemniaki smażone z fasolką sz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą
1

Kotlety ziemniaczane z młodą k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szaszłyki z kiełbasą
2

Szaszłyki z kiełbasą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pyzy z mięsem
2

Pyzy z mięsem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
3

Pierogi z ziemniakami, ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy