Porady kulinarne
-
Kiedy przygotować sos koperkowy?
Sos koperkowy przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem, gdyż odgrzewany traci kolor i aromat.
-
-
Naleśniki - dlaczego ciasto powinno odstać co najmniej pół godziny?
Ważne jest, by ciasto zrobić odpowiednio wcześniej, ponieważ powinno odstać przynajmniej 30 minut, by gluten zawarty w mące miał czas rozkleić się i połączyć się z wodą.
-
Botwinka - co zrobić, aby miała głęboki kolor?
Botwinka bezpośrednio po ugotowaniu może nie zachwycać, głebokim burgundowym kolorem. Pozostaw ją na 1-2 godziny, a nabierze cudownego głębokiego koloru.
-
Kotlety schabowe - jaką wieprzowinę wybrać?
Wieprzowina powinna być matowa, otoczona warstewką tłuszczu, a w środku poprzerastana tłuszczem, który podczas smażenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystości.
-
Palmiery - co zrobić, aby równo zwinąć ciasto?
Najlepiej jest leciutko zaznaczyć środek ciasta nożem, aby wiedzieć do jakiego momentu zwijać ciasto. Ale uważaj, aby nie przeciąć ciasta.
-
Polenta - w czym tkwi sekret jej przygotowania?
Sekret przygotowywania polenty polega na tym, by nadać jej odpowiednią twardość, ale też z tym nie przesadzić. W tym celu można przygotować dwa garnki z wrzącą wodą i kiedy polenta zaczyna tężeć, dolewać wrzątku z drugiego garnka.
-
Topinambur - co zrobić, aby nie ściemiał po obraniu?
Zaraz po obraniu topinambura zanurz go w zakwaszonej wodzie - octem lub sokiem z cytryny, ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza.
-
Jak obierać szparagi?
Najwygodniej położyć szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien.
-
Chleb - jak stwierdzić, że ciasto wyrosło już odpowiednio?
Powinno przede wszystkim podwoić objętość. Jeśli nie potrafimy tego ocenić na "oko", trzeba wbić w ciasto kciuk - jeśli dołek pozostanie, można piec, jeśli się zapełni - trzeba jeszcze poczekać.
-
Dżemy - jak sprawdzić czy ich gęstość jest odpowiednia ?
Na talerzyku należy umieścić łyżkę gorącego dżemu i włożyć całość na kilka minut do lodówki. Jeśli po tym czasie dżem zastygnie i będzie wystarczająco gęsty, można zakończyć jego gotowanie.
-
Pieczeń - co zrobić, aby miała chrupiącą skórkę?
Jeżeli na 10 min. przed końcem pieczenia posmarujemy pieczeń konfiturą lub miodem, będzie miała chrupiącą, apetyczną skórkę.
-
Jak przechowywać ciasta filo?
Pracując z ciastem filo, musisz pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, jeśli pozostawisz je na powietrzu zbyt długo. Gdy ciasto wyschnie, staje się kruche i trudne do zawijania, co może sprawić, że roladki będą się rozpadać podczas formowania. Aby temu zapobiec, zawsze przykrywaj nieużywane płaty wilgotną ściereczką. To prosta metoda, która skutecznie utrzyma elastyczność ciasta i pozwoli ci na łatwe formowanie roladek. Upewnij się, że ściereczka jest wilgotna, ale niezbyt mokra, ponieważ nadmiar wody może sprawić, że ciasto rozmoknie. Wystarczy delikatnie zmoczyć ściereczkę wodą i wycisnąć nadmiar. Następnie przykryj ciasto, dbając o to, aby całość była dobrze…
-
Jak sprawdzić stopień wysmażena steku?
Aby sprawdzić stopień wysmażenia steku można użyć obu dłoni . Palcem wskazującym prawej dłoni lekko wciskamy poduszkę mięśniową pod kciukiem lewej dłoni. Ugięcie się pod palcem wskazującym mięśnia odpowiada uginaniu się grillowanego steku.
1. Blue (surowy w środku) – Palce lewej dłoni są luźne, nie stykają się ze sobą.
2. Rare (krwisty) – wciskamy poduszkę mięśniową przy złączonym opuszkami kciuku i palcu wskazującym.
3. Medium rare (średniokrwisty) – stykamy ze sobą opuszki kciuka i środkowego palca lewej dłoni.
4. Medium (średniowysmażony) - stykamy ze sobą kciuk i palec serdeczny lewej dłoni.
5. Well done(wysmażony) – stykamy ze sobą kciuk i…
-
Omlet - co zrobić, aby był puszysty?
Jedyne o czym warto pamiętać to, aby jajka staranie rozbełtać widelcem aby je napowietrzyć dzięki czemu nasz omlet będzie puszystszy .
-
Awokado - jak wyciągnąć pestkę?
Ostrym nożem przekrój awokado wokół pestki. Przekręć nakrojone połówki. Uderzając ostrzem noża w pestkę i przekręcając delikatnie usuń pestkę.