Porady kulinarne
-
Makaroniki - co zrobić przed pieczeniem?
Przy przygotowywaniu makaroników bardzo ważne jest wysuszenie skorupek przed pieczeniem. Jeśli na powierzchni nie utworzy się charakterystyczna powłoczka, nie będziemy mieć falbanki.
-
Chleb - kiedy jest gotowy?
Chleb popukany w spód będzie wydawał głuchy odgłos, to znaczy, że jest gotowy.
-
Co pochłania niepożądane zapachy w lodówce?
Przekrojona cytryna pochałania niepożądane zapachy w lodówce.
-
Migdały - jak obrać je ze skórki?
Żeby obrać je ze skórki zalej wrzątkiem na 15 minut, potem obierz.
-
Galareta - jak sklarować wywar?
Do przestudzonej galarety wlać białka i ocet. Ubijać rózgą równocześnie podgrzewając, aż do zawrzenia. Odstawić na chwilę, by piana zaczęła się oddzielać od wywaru, a potem przecedzić przez gazę.
-
Ciasto naleśnikowe - jak powinno wyglądać?
Ciasto naleśnikowe powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni, a po przygotowaniu należy pozwolić mu trochę odpocząć (moje spędziło pół godziny w lodówce).
-
Strucla - co zrobić, aby mak nie odstawał od ciasta?
Mak nie będzie odstawał od ciasta, jeżeli do masy dodamy szczyptę drożdży.
-
Wołowina jak ją smażyć?
Nalezy ją smażyć rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość.
-
Creme fraiche - jak przygotować go domowym sposobem?
W tym celu należy 36% śmietanę wymieszać z dwiema łyżkami maślanki i zostawić na noc w ciepłym miejscu aż zgęstnieje.
-
Bułki - jak uzyskać błyszcząca skórkę?
Jeśli chce się mieć bułki błyszczące, to zamiast smarowania wodą i obsypywania mąką bułki trzeba posmarować rozmąconym jajkiem.
-
-
Jak gotować pierożki wonton?
- Koszyczek do gotowania na parze wykładamy pergaminem, w którym robimy dziurki. Kładziemy w środku ulepione pierożki i stawiamy koszyczek nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość przykrywamy i gotujemy na parze przez 8 minut.
- Innym sposobem na przygotowanie pierożków jest ugotowanie ich we wrzącej, osolonej wodzie. Czas gotowania również będzie trwał ok. 8 minut.
-
-
Andruty z kajmakiem - jakie dodatki?
1. Można dodać 1/4 kostki masła - masa będzie bardziej kremowa;
2. Można dodać 2-3 łyżki (lub więcej, ale nie przesadzić) rumu - wersja dla dorosłych;
3. Można dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałów. -
Jak gotować knedle?
Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, jednak pilnujemy, zeby woda z kluskami tylko leciutko wrzała - nie może się silnie gotować, ponieważ knedle mogą popękać. Gotujemy przez ok.10 minut od wypłynięcia.
-
Smażenie placków ziemniaczanych - jaki olej wybrać?
Najlepiej sięgnąć po olej rzepakowy, który nie tylko zachowuje stabilność przy smażeniu w wysokich temperaturach (nie utlenia się zbyt szybko), ale dodatkowo nie jest tak mocno wchłaniany przez potrawy jak inne tłuszcze oraz daje się łatwo odsączyć przy pomocy ręczników papierowych