Białe szparagi z sosem miętowo maślanym

Jedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam.
Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki (2 porcje)
2 pęczki białych szparagów (2x 500g)
2 garście liści mięty
100 - 120 g masła
sok z 1 dużej cytryny
sól
pieprz

przygotowanie
Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Po obraniu, należy szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny garnek w którym szparagi gotujemy w pozycji pionowej, nalewając tylko tyle wody aby główki wystawały ponad jej powierzchnię. Wodę lekko solimy, można też dodać odrobinę cukru ( nigdy nie dodaję ). Jeżeli nie mamy specjalnego garnka, lub gotujemy dużą ilość szparagów, możemy użyć po prostu zwyczajnego garnka i gotować szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut. Kiedy szparagi się gotują naszykować sos. W moździerzu rozgnieść na papkę liście mięty. Na patelni roztopić masło, posolić i posypać pieprzem, dodać roztartą miętę i sok z cytryny. podgrzewać mieszając do czasu aż sos zacznie się lekko pienić. Zdjąć z ognia. Sprawdzamy czy szparagi są miękkie, wbijając w nie widelec lub nóż - jeżeli wchodzi bez problemu, szparagi są gotowe. Ostrożnie, aby nie połamać, wyjmujemy szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Sos, jeżeli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.Szparagi przekładamy na talerze, polewamy sosem. Możemy podać z jajkiem w koszulce. Smacznego!
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kalafior smażony w cieście
1

Kalafior smażony w cieście

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z mograbieh, bakłażana i cukinii

Sałatka z mograbieh, bakłażana…

figmara figmara
figowe smaki

Brownie z cukinią (level master)

Brownie z cukinią (level maste…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z pomidorów z parmezanem
2

Sałatka z pomidorów z parmezan…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sos boloński z porem i marchewką

Sos boloński z porem i marchew…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chipsy z batata z awokado
1

Chipsy z batata z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Chowder ze szparagami i wędzonym pstrągiem. Zupa dla Niej i dla Niego

Chowder ze szparagami i wędzon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta ze szparagami
1

Tarta ze szparagami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smażone szparagi z zielonym sosem winegret

Smażone szparagi z zielonym so…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Sałatka z zielonych szparagów z serem feta i sosem chimichurri
1

Sałatka z zielonych szparagów…

food² food²
Food Square

Makaron z pesto i szparagami

Makaron z pesto i szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Roladki drobiowe ze szparagami
1

Roladki drobiowe ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem