Białe szparagi z sosem miętowo maślanym

Jedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam.
Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki (2 porcje)
2 pęczki białych szparagów (2x 500g)
2 garście liści mięty
100 - 120 g masła
sok z 1 dużej cytryny
sól
pieprz

przygotowanie
Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Po obraniu, należy szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny garnek w którym szparagi gotujemy w pozycji pionowej, nalewając tylko tyle wody aby główki wystawały ponad jej powierzchnię. Wodę lekko solimy, można też dodać odrobinę cukru ( nigdy nie dodaję ). Jeżeli nie mamy specjalnego garnka, lub gotujemy dużą ilość szparagów, możemy użyć po prostu zwyczajnego garnka i gotować szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut. Kiedy szparagi się gotują naszykować sos. W moździerzu rozgnieść na papkę liście mięty. Na patelni roztopić masło, posolić i posypać pieprzem, dodać roztartą miętę i sok z cytryny. podgrzewać mieszając do czasu aż sos zacznie się lekko pienić. Zdjąć z ognia. Sprawdzamy czy szparagi są miękkie, wbijając w nie widelec lub nóż - jeżeli wchodzi bez problemu, szparagi są gotowe. Ostrożnie, aby nie połamać, wyjmujemy szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Sos, jeżeli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.Szparagi przekładamy na talerze, polewamy sosem. Możemy podać z jajkiem w koszulce. Smacznego!
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa z czosnkiem, oregano i bułką tartą

Fasolka szparagowa z czosnkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Makaron ze szparagami i z pesto z rukoli i mięty
1

Makaron ze szparagami i z pest…

Beti Beti
kruche babeczki

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Mięsne roladki ze szparagami

Mięsne roladki ze szparagami

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

Szczodraki. Tradycyjne wypieki na Gody i Trzech Króli

Szczodraki. Tradycyjne wypieki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zielone wrapy z awokado i wędzonym sumem. Sezonowo od A do M na koniec roku!
1

Zielone wrapy z awokado i wędz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pasta z buraka i słonecznika
2

Pasta z buraka i słonecznika

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Śledzik po kaszubsku
2

Śledzik po kaszubsku

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Grissini – włoskie paluszki chlebowe
1

Grissini – włoskie palus…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami
1

Ślimaczki serowe z masłem czos…

food² food²
Food Square