Botwinka z mlekiem kokosowym - pyszna
Nie ma lepszego pomysłu na młode buraczli niż botwinka. Tradycyjna już była, czas na nową wersję, jeszcze smaczniejszą od tradycyjnej. Ponieważ połączenie buraka z mlekiem kokosowym okazało się strzałem w dziesiątkę (przepis tutaj), dzisiaj botwinka z mlekiem kokosowym. Szybka, prosta i absolutnie genialna w smaku. Słodkawy burak i delikatny smak kokosa nie tylko uwodzi smakiem, ale i kolorem. Na pewno będzie Ci smakować, bo bije tradycyjną botwinkę na głowę. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
2 pęczki botwinki
marchewka
mała pietruszka
kawałek selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
3 ziemniaki
1,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
kolendra mielona i natka
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 puszki mleka kokosowego
Wykonanie:
- botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, małe buraczki oskrobać, większe obrać. Botwinkę pokroić w 2-cm kawałki
- pokroić obraną cebulę, czosnek i imbir. Zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym
- w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokroić w kostkę, większe buraczki również
- do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut
- gdy warzywa są miękkie dosolić, dodać pieprz. Zakwasić łyżką octu lub sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mlekiem kokosowym. Wymieszałam tylko z górną, gęstą, białą częścią z puszki
- na talerzu przybrać posiekaną zieloną kolendrą lub natką zielonej pietruszki
Uwagi: botwinka bezpośrednio po ugotowaniu może nie zachwycać, głebokim burgundowym kolorem. Pozostaw ją na 1-2 godziny, a nabierze cudownego głębokiego koloru.