Porady kulinarne
-
Gnocchi - jakich ziemniaków użyć?
Odpowiednie są ziemniaki mączyste czyli z dużą zawartoscią skrobi.
-
Marynaty mokre z czego wykonać?
Marynaty mokre wykonuje się najczęściej z mleka, maślanki lub jogurtu, rosołu, alkoholu, octu, z przyprawami. ilość zastosowanego płynu nie powinna być zbyt duża, wystarczy by mięso było lekko przykryte. istotny jest dobór naczynia, najlepiej by było z tworzywa nie wchodzącego w reakcje z płynem (niektóre plastiki nie są odporne na kontakt z kwasami i tłuszczem) i nieporowatego, czyli nie chłonącego wilgoci, np. z ceramiki szkliwionej, szkła, a jeśli z metalu to pokrytego emalią. nie powinno być też zbyt duże. mięso w nim ułożone powinno być dość ściśle.
-
Marynowanie miesa na sucho - na czym polega?
Marynowane na sucho polega na nacieraniu mięsa mieszanką przypraw i soli. Tak natarte można też obłożyć czosnkiem i cebulą pokrojonymi w plastry lub przed natarciem zrobić marynatę w postaci pasty dodając do przypraw olej lub musztardę.
-
Jak długo marynować mięso?
Czas marynowania zależy od wielkości kawałka mięsa, im większa tym dłużej powinien pozostać w marynacie.
- drób - wystarczy godzina lub 2 (np. skrzydełkom czy udkom kurczaka),
- wieprzowina - min. 6 godzin,
- wołowina - mięso w plastrach - 12 godzin, większe kawałki - 1-2 dni, ale delikatnym kawałkom wołowiny (polędwica, ligawa) wystarczą 2-3 godziny,
- jagnięcina - 8 godzin,
- dziczyzna - kilka dni. -
Jak ułożyć ciasto na blasze?
Papier do pieczenia wcisnąć w blaszkę, by odznaczyły się krawędzie. Następnie papier przełożyć na stolnicę, wyłożyć na niego jedną część ciasta i rozwałkować w granicach zaryzowanych krawędzi blaszki.
-
Placuszki - co zrobić, aby ładnie wyrosły?
Patelnię należy przykryć pokrywką placuszki wówczas ładnie rosną.
-
-
Granat - jak wydłubać pestki ?
Należy przekroić granat w poprzek na dwie połówki. Następnie wziąć w dłoń jedną połówkę, przecięciem do dołu. Dłoń z granatem ustawić pod miseczką. W drugą rękę wziąć łyżkę i mocno opukiwać granat od strony skórki, tak jakbyśmy opukiwali wielkie, twarde jajko ;) Pestki z granatu zaczną same wylatywać na dłoń i do miseczki. Jest to najprostszy znany mi sposób, który zawsze stosuję.
-
-
Makaroniki - kiedy przekładać je kremem?
Makaroniki najlepiej przekładać kremem tuż przed podaniem. Inaczej skorupki zmiękną, i stracą swój urok.
-
Boczek pieczony - jak długo peklować mięso?
Boczek powinien spędzić przynajmniej jedną noc w lodówce, żeby wszystkie przyprawy i sól przeniknęły do jego wnętrza.
-
-
Brownie - jak sprawdzić czy jest upieczone?
Należy włożyć patyczek do szaszłyków w ciasto, jeśli po wyjęciu patyczek będzie cały oblepiony płynnym ciastem - ciasto nie jest gotowe. Patyczek powinien być oblepiony okruszkami ciasta, nie może być całkowicie suchy.
-
-
Jak kroić knedliki?
Gorące kndele najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąc nad nim.
-
Sernik - o czym warto wiedzieć?
Dbamy aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową i mieszamy tylko do połączenia składników.